Bijna 15% autoschadeclaims toe te schrijven aan niet-regelmatige bestuurder

Bijna 15% van de autoschadeclaims zijn het gevolg van schades die veroorzaakt zijn door niet-regelmatige bestuurders van het voertuig. Een derde heeft dezelfde achternaam als de verzekerde; tweederde heeft een andere achternaam. Van de schades die het gevolg zijn van schades door niet-regelmatige bestuurders is 37% jonger dan 30 jaar oud. Dat zijn enkele uitkomsten uit een grootschalig onderzoek van Lancyr Verzekeringen waarbij in de afgelopen drie jaar in totaal 11.016 autoschadeclaims werden geanalyseerd.

In totaal was 14,9% van alle autoschade-claims uit de afgelopen drie jaar afkomstig van niet-regelmatige bestuurders. Een deel van deze groep bestaat waarschijnlijk uit partners van de hoofdbestuurders. Een ander deel is volgens Lancyr vaak iemand anders uit het gezin, zoals kinderen. Volgens Lancyr zetten ouders de auto van hun kind vaak op de eigen naam, om zo een lagere premie te krijgen. ‘’Jongeren hebben vaak nog niet veel schadevrije jaren opgebouwd, waardoor de premie hoger uitvalt. Dit is voor velen vaak een reden om de betreffende auto te verzekeren op naam van hun ouders, die vaak al wat meer schadevrije jaren hebben, zodat de premie omlaag gaat’’, zegt Alison Wester van Lancyr.

Bijna twee van de vijf bestuurders (37,2%) van de niet-regelmatige bestuurders die schade rijdt is onder de 30 jaar oud. Hieruit blijkt nogmaals dat veel jongeren hun autoverzekering kennelijk op naam van een van hun ouders zetten. ‘’Ook jongeren zullen vroeg of laat moeten beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren, dus het is nog meer de vraag in hoeverre zij echt geholpen zijn met een lagere premie op deze manier’’, aldus Wester. De schadepost van niet-regelmatige bestuurders onder de 30 bestaat overigens niet alleen uit autobezitters die de verzekering op naam van ouders hebben staan, maar ook uit kinderen die de auto van (een van hun) ouders lenen.