Bezuinigingen gemeenten leiden tot schades op de weg

De bezuinigingen die gemeenten de laatste jaren doorvoerden op het onderhoud van wegen, hebben tot meer schades geleid. Uit gegevens van verzekeraar Achmea blijkt dat het aantal claims als gevolg van zogenoemde wegbeheerschades bij gemeenten fors is opgelopen. Van 2008 tot en met 2016 steeg het gemiddelde aantal schades bij door haar verzekerde gemeentes met 57%. Gemiddeld zijn er nu 11 claims per gemeente tegenover gemiddeld 7 in 2008.

Volgens riskmanager Louis Koehorst van Achmea klinkt het aantal van elf schadeclaims  per gemeente per jaar niet als veel, maar ‘het kan om grote bedragen gaan’. “Schade aan een velg of de onderkant van een auto is te overzien, maar bij serieus letsel als een dwarslaesie kan het schadebedrag vanwege gebroken carrières en misgelopen inkomen in de honderdduizenden euro’s lopen. En de toename van de schades zit de afgelopen jaren met name in de laatste categorie”, aldus Koehorst in een artikel in het FD.

Het aantal schades is zo sterk gestegen dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bij leden oproept tot aandacht voor dit onderwerp. Gemeenten lopen volgens de VNG het risico zich straks niet meer te kunnen verzekeren of alleen tegen een hoge premie en hogere eigen risico’s. Dat de aansprakelijkheidsverzekering altijd de schade opvangt is volgens adviseur risicomanagement Chris Ravensbergen van VNG geen veilige aanname. “Niet alle schades als gevolg van wegbeheerrisico’s vallen er onder.” Verder wijst hij op nog een gevaar. ‘Het is niet ondenkbaar dat de premie op termijn fors zal stijgen en daardoor te kostbaar wordt. Ook bestaat er kans dat verzekeraars overwegen om de wegbeheerschades, of een groter deel daarvan, uit te sluiten van de Aansprakelijkheidsverzekering voor Gemeenten. Zeker als blijkt dat wegbeheerschades het gevolg zijn van achterstallig onderhoud.’ Koehorst: ‘Deze schades moeten wel verzekerbaar blijven. Als er minder budget is voor onderhoud, komt wel het moment in zicht dat het vangnet niet handhaven is. En dan is er wel een probleem.”

‘Opvallend toeval’

Of de huidige toename van het aantal schades direct veroorzaakt is door de bezuinigingen van gemeenten, durft Koehorst nog niet te zeggen. “Daar is meer onderzoek voor nodig, maar het groeiende aantal schades in een tijd van bezuinigingen is wel een opvallend toeval. Mogelijk wordt er onbewust ook vanuit gegaan dat de verzekering betaalt als er wat misgaat.” Verder kunnen volgens hem de aankomende gemeenteraadsverkiezingen een rol spelen. “De uitgaven aan de WMO wegen electoraal waarschijnlijk zwaarder dan een post als onderhoudskosten.”

Koehorst stipt aan dat er grote verschillen zijn tussen gemeentes. Sommige gemeentes meldden veel minder schadegevallen dan andere. Bij enkele gemeentes merkt de verzekeraar dat er vooral reactief wordt gehandeld. Telkens wordt er pas na een ongeval iets aan gebrekkig onderhoud gedaan. Bij een aantal gemeentes is door Achmea ingegrepen en is de premie soms meer dan verdubbeld. Andere gemeentes doen het juist goed, stelt Koehorst.

Bron FD: