Berenberg raamt schadelast Europese overstromingen voor herverzekeraars op $ 2 à 3 miljard

De schade voor herverzekeraars als gevolg van de recente Europese overstromingen zullen waarschijnlijk in totaal $ 2 à 3 miljard bedragen, zeiden analisten van Berenberg,  maar de bank- en industrie-experts zeiden dat de totale schades veel hoger zouden kunnen uitvallen. Overstromingen hebben sinds afgelopen woensdag delen van West-Europa verwoest, waarbij de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen, evenals delen van België, als zwaarst getroffen zijn.

“De Europese overstromingen hebben de herverzekeringssector naar schatting enkele miljarden dollars gekost – we schatten tussen de 2-3 miljard dollar”, zei Berenberg in een notitie aan haar klanten. Andere experts waren maandag druk bezig om een ​​prijskaartje te hangen aan de totale schade. Reimund Schwarze, onderzoeker bij het Helmholtz Zentrum fuer Umweltforschung in Leipzig, zei dat de economische schade wordt verwacht op ongeveer 6 miljard euro ($ 5,08 miljard). “Het zou de meest schadelijke zware regenval zijn die Duitsland ooit heeft meegemaakt”, zei hij. Voor anderen was het te vroeg om anders te bellen dan te zeggen dat de schade enkele miljarden euro’s zou kosten.

Kai Schroeter, een onderzoeker bij GFZ German Research Center for Geosciences in Potsdam, zei dat belangrijke informatiebronnen om de schade te schatten nog steeds niet beschikbaar waren, inclusief kaarten van overstroomde gebieden en vragen over andere “cascade-effecten” zoals olierampen.”De situatie is vrij complex”, zei hij.Berenberg zei ook dat de totale schadelast waarschijnlijk veel groter zullen zijn dan de verzekerde schade, met slechts ongeveer 45% van de gebouwen in Duitsland die verzekerd zijn tegen overstromingen en zware regenval. In België waren dergelijke polissen standaard, dus de verzekeringsdekking voor de overstroming zou waarschijnlijk hoger zijn, voegde de bank eraan toe.

De Duitse verzekeringssector kan sinds 2013 te maken krijgen met de hoogste claims van stormen, overstromingen, hevige regen en hagel, zei het hoofd van branchevereniging GDV vorige week.Zwaar weer in Europa tussen 17 en 30 juni had al een geschatte verzekeringsschade van $4,5 miljard in de regio veroorzaakt, meer dan $4,3 miljard die Storm Andreas in 2013 had vastgesteld, zei verzekeringsmakelaar Aon PLC eerder deze maand in een rapport. Maar verzachtende maatregelen die in heel Europa werden genomen na eerdere overstromingen, hadden voorkomen dat de overstromingen van vorige week nog wijdverbreider werden, zei risicomodelleringsbedrijf RMS.

Berenberg zei dat de grote Europese bedrijven Allianz SE, Axa SA, Assicurazioni Generali S.p.A. en Zurich Insurance Group waarschijnlijk behoren tot de verzekeraars die te maken hebben met de grootste claims van de overstromingen in juli.Allianz zou waarschijnlijk geconfronteerd worden met claims van 200-300 miljoen euro ($236-354 miljoen), Axa van 100-120 miljoen euro, Generali van 200-250 miljoen euro en Zürich van $140 miljoen, zei Berenberg.