BELFOR Technology ziet werkgebied meer en meer uitbreiden: Preventief onderhoud wint aan belang

“Preventief onderhoud wint aan belang, niet in de laatste plaats omdat steeds meer bedrijven het nut en de voordelen ervan gaan inzien. Al blijft er voor ons echter ook nog veel zendingswerk te bedrijven.” Dat stellen vier ‘Technology’-medewerkers – operationeel directeur Sietze van der Velde, operationeel manager binnendienst Leon Vrolijk, projectmanager Martin Kool en Technical Sales Consultant Arnoud Klaren – in een recent interviewin het Risk & Business Magazine.

BELFOR Technology  maakt de afgelopen jaren een lichte, doch gestage groei door met gemiddeld zo’n vijf procent per jaar. Volgens Sietze van der Velde dragen de toenemende werkzaamheden op het gebied van preventief onderhoud het sterkst bij aan die groei. “Het brandt de laatste tijd wat minder zodat er minder technische reconditioneringswerkzaamheden zijn als gevolg van brand. Daar staat tegenover dat we meer werk krijgen dan voorheen als gevolg van waterschades. Bovendien neemt de bekendheid van preventief reinigen en de voordelen ervan meer en meer toe.”

Wat zijn dan die voordelen? Kool noemt er drie: “Het verminderen van de kans op (ver)storingen bij en uitval van machines, het voorkomen van calamiteiten zoals brand en explosies en het verlengen van de levensduur van machines en andere productiemiddelen.”  “Daarmee sluit preventief onderhoud uitstekend aan bij de huidige duurzaamheidstrend en het maatschappelijk verantwoord ondernemen”, vult Vrolijk aan. Bovendien brengt volgens Klaren preventief reinigen een financieel voordeel met zich mee voor zowel ondernemer als zijn verzekeraar. “Investeren in onderhoud  is vele malen goedkoper dan de directe en indirecte kosten die een schade c.q. calamiteit  met zich meebrengt.”

Hoewel de bekendheid met de voordelen van preventief reinigen in ondernemend Nederland overduidelijk een opwaartse lijn vertoont, is er volgens de vier gesprekspartners van BELFOR Technology op dit vlak nog zeker het nodige ‘zendingswerk’ te bedrijven. Vrolijk: “Bedrijven hebben een te positief beeld over de  kwaliteit en de staat van de eigen machines.  Het is toch altijd goed gegaan, dus waarom zouden ze dan investeren in preventief onderhoud.  Dat wordt gezien als weggegooid geld.” 

Van der Velde: “Er wordt door bedrijven verschillend gedacht over preventief reinigen. Sommigen zijn zich bewust van de noodzaak en voordelen, anderen niet. Ook binnen één  en hetzelfde bedrijf zijn de meningen hieromtrent geregeld verdeeld. De specialisten werkzaam bij de Technische Diensten zien wel degelijk het nut en de noodzaak ervan in;  de grote moeilijkheid is om ‘inkoop’ en de boekhouding hiervan te overtuigen.”

Klaren beaamt dat: “Pas nadat men zelf een calamiteit heeft meegemaakt is men overtuigd van het nut om budget beschikbaar te stellen voor onderhoud. Duurzaamheid is vandaag de dag hét modewoord in ondernemersland, maar zodra het geld gaat kosten wordt de animo hier voor een stuk minder. Als BELFOR Technology zullen we de komende tijd publicitair nog meer de aandacht vestigen op de voordelen van preventief onderhoud.” Hij voegt er aan toe dat behalve bij het bedrijfsleven  ook richting verzekeraars  het wenselijk is om hieromtrent meer bewustzijn te creëren. “Ook zij hebben belang bij een lage(re) schadelast.”

Het volledige artikel kunt u hier teruglezen: http://riskbusiness.kinsta.cloud/wp-content/uploads/2019/12/RB7_2019.pdf.