BELFOR Technology ziet toekomst technische reconditionering vooral gelegen in bedrijfsmatige markt

Het reconditioneren van elektrische huishoudelijke apparaten wordt om kostentechnische redenen steeds minder rendabel. De toekomst voor technische reconditionering ligt dan ook vooral in het bedrijfsmatige segment. Zeker omdat er meer machines na brand of waterschade ‘zo goed als nieuw’ zijn te herstellen dan vaak wordt gedacht”, zegt Sietze van der Velde, operationeel directeur bij BELFOR Technology (Nederland), in een interview in de vorige week verschenen digitale uitgave van Risk & Business

Gevraagd naar de meest in het oog springende trends en ontwikkelingen in de wereld met betrekking tot technische reconditionering, noemt hij in de eerste plaats het gestaag verminderde aantal grote schades door de toegenomen focus op preventie en risicomanagement. “Ten tweede is er een verschuiving waarneembaar in het werkaanbod: mede door de lagere aanschafprijzen en kortere levensduur wordt het reconditioneren van elektrische huishoudelijke apparaten kostentechnisch steeds minder rendabel. Daarnaast is de klant mondiger en kritischer  geworden. “In de beginjaren kregen we als technische reconditioneerders nog de tijd om te experimenteren met adequate hersteloplossingen voor de door brand, rook, roet of vocht aangetaste machines. Vandaag de dag willen betrokkenen snel weten waar ze aan toe zijn: wat zijn de herstelmogelijkheden? , hoe lang duurt het en wat zijn de kosten ervan? Aan de andere kant heb ik het idee dat ze ook wat meer open staan voor de herstelmogelijkheden en niet meteen vervanging van de beschadigde machines eisen”, aldus Van der Velde, die daaraan toevoegt dat de mogelijkheden tot reconditionering van machines en andere elektronica nog niet bij alle betrokkenen even goed bekend zijn. “Daar ligt voor ons zeker de taak om meer zending te bedrijven. Niet in de laatste plaats omdat er meer machines en andere elektronica na brand of waterschade ‘zo goed als nieuw’ zijn te herstellen dan vaak wordt gedacht. En omdat herstellen vaak een veel snellere en goedkopere oplossing is dan tot vervanging van de beschadigde zaken over te gaan.”

De omzet in Nederland groeit met zo’n 10 tot 15% per jaar, vooral door toedoen van de activiteiten in de scheepvaartsector. Maar ook omdat we in eigen land meer zichtbaar zijn geworden, ook op het gebied van brand- en waterschades”, aldus Van der Velde, die behalve op het gebied van preventief onderhoud onder meer groeimogelijkheden zegt te zien met betrekking tot de windmolenparken op zee. “Geavanceerde elektronica en de zilte omgeving waarin windmolens verkeren gaan nu eenmaal niet bepaald goed samen. Daar ontstaan op den duur onherroepelijk storingen.”