Baken Adviesgroep presenteert diefstalmeter én diefstal- en inbraakcijfers in automotive sector

Het aantal autodiefstallen in ons land kent al jaren een dalende trend. Van de bijna 8 miljoen personenauto’s werden er vorig jaar slechts 8.000 gestolen. De dalende trend in autodiefstallen zet zich dit jaar voort, zo blijkt uit een deze week door Baken Adviesgroep gepresenteerde Diefstalmeter Magazine. Het adviesbedrijf heeft op basis van het onderzoek ook een diefstalmeter ontwikkeld (www.diefstalmeter.nl), een online tool waarmee op basis van het kenteken of merk, type en bouwjaar van de auto een inschatting wordt gegeven van het diefstalrisico van een auto.

“Het model is tot stand gekomen door de actuariële en data-kennis binnen het team. “Voor ons is dit een eerste grote stap om schaderisico’s in het wagenpark uitgebreider in kaart te brengen en onze kennis van nieuwe risico-modelering methoden verder in de praktijk te brengen”, verklaart Baken Adviesgroep. Deze tool is nu al beschikbaar en zal in de toekomst alleen maar worden uitgebreid en verbeterd op basis van nieuwe cijfers.

Het magazine is een analyse van de diefstal- en inbraakcijfers over 2017. “Uit ons onderzoek blijkt dat autodiefstal alleen al goed is voor € 197 miljoen aan schade in 2017. De automerken met het grootste aandeel in deze schadelast zijn Volkswagen, BMW, Audi, Mercedes-Benz en Opel”, meldt .de adviesgroep. Uit het onderzoek blijkt ook dat diefstal en inbraak minder vaak voorkomen bij gecertificeerde voertuigen. Zo is circa 95% van alle gestolen ingebouwde navigatiesystemen afkomstig uit voertuigen zonder certificaat.

Het Diefstalmeter Magazine is het ‘startschot’ van een doorlopend onderzoek naar autodiefstal, -inbraak en de impact van beveiligingscertificaten hierop. Het magazine wordt in het vervolg periodiek gepubliceerd om de markt te voorzien van de laatste cijfers over diefstal en inbraak. De opgenomen diefstalcijfers zijn verkregen via het RDW.

Stuurwiel, airbags, navigatie-apparatuur

Uit de cijfers blijkt onder meer dat tussen 2014 en 2017 het aantal diefstallen van voertuigen zonder alarmcertificaat is gedaald van 9.692 naar 7.421 en het aantal gestolen auto’s met een alarmcertificaat van 708 naar 567. Het stuurwiel, airbags en het navigatieapparatuur zijn gewilde objecten voor het dievengilde. Zo werden meer dan 4.000 navigatiesystemen uit auto’s gestolen.

Stuurwielen uit populaire modellen zijn eenvoudig door te verkopen. Zo werden er maar liefst 795 Audi’s open gebroken om het stuurwiel eruit te halen. De gemiddelde schade per inbraak bedraagt 2.100 euro. Het totale schadebedrag voor diefstal van stuurwielen bij de Audi A3 komt daarbij neer op ruim 1,6 miljoen euro. Ook airbags zijn populair onder criminelen. Opvallend is dat vooral enkele modellen eruit springen qua aantal diefstallen: de Audi A3, Volkswagen polo en Seat Ibiza.

Klik hier voor de volledige online versie van het Diefstalmeter Magazine 2017. Zie ook de infographic ‘Autodiefstal in cijfers’ voor een interactief inzicht in de laatste diefstalcijfers.