Automobilisten met winterbanden: “Schade, maar geen winterbanden? Automatisch aansprakelijk!”

Automobilisten die tijdens winterse omstandigheden niet op winterbanden rijden en schade oplopen, moeten automatisch aansprakelijk worden gesteld. Een miljoen automobilisten is daar voorstander van. Hoewel niet verplicht in Nederland, heeft één op de drie autobezitters winterbanden. Dat zijn enkele bevindingen uit een onderzoek van GfK in opdracht van VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche.

Winterbanden zijn de veiligste keuze in de wintertijd. Dat is niet alleen een feit, het is volgens GfK ook de mening van 92% van de autobezitters met winterbanden. Winterbanden zijn veiliger bij temperaturen onder de 7 graden, bij al dan niet winterse neerslag én op een droog wegdek. Zelfs tijdens zachte winters is de gemiddelde temperatuur bijna altijd lager dan 7°C.

Veel winterbanden-rijders vinden dat autobezitters zonder winterbanden automatisch aansprakelijk gesteld moeten worden als zij schade rijden tijdens winterweer. 33% is het eens met deze stelling, daarnaast staat 35% er niet onwelwillend tegenover. Het GfK-onderzoek onder ruim 1.500 voertuigeigenaren is een vervolg op eenzelfde onderzoek in 2015. Destijds stond 24% van de auto-eigenaren met winterbanden positief tegenover deze stelling, een fors verschil van 9%.

Winterbandenplicht

Winterbanden verkleinen in de winterperiode de kans op schade en op letsel. 26% van de autobezitters is mede daarom van mening dat winterbanden verplicht moeten worden in Nederland, blijkt uit het GfK-onderzoek. Onder winterbanden-rijders staat slechts 23% niet achter deze stelling.

Edwin Brinksma, Branchemanager van VACO, ziet in het onderzoek veel positieve aspecten. “Het is goed om te zien dat één op de drie Nederlanders op winterbanden rijdt. Bovendien vindt 90% van de automobilisten grip op de weg, dus veiligheid, het belangrijkste aspect bij de aanschaf van banden. Zij realiseren zich dat banden in de eerste plaats een veiligheidsproduct zijn. Ook goed: de meerderheid baseert zich bij hun koopbeslissing op het advies van een professional.”

Mannen en vrouwen….er is verschil

GfK heeft het Nederlandse ‘banden-consumentenlandschap’ uitgebreid in kaart gebracht. Een conclusie: mannen rijden vaker op winterbanden dan vrouwen. Een verklaring is dat mannen gemiddeld meer kilometers afleggen; kilometervreters kiezen significant vaker voor winterbanden. GfK heeft de autobezitters ook gevraagd in welk automerk zij rijden. Eigenaren van een Volkswagen rijden bovengemiddeld vaak op winterbanden. De bezitters van een Opel of Peugeot kiezen juist minder dan gemiddeld voor winterbanden. Naar verwachting speelt ook hierbij het gemiddelde jaarkilometrage een rol.

Met de VACO-campagne De Bandenwisselweken worden automobilisten eraan herinnerd dat het tijd is om winterbanden te laten monteren. Bandveilig.nl is de website met veel informatie over winterbanden. U vindt hier ook het meest complete overzicht van de wetgeving rond winterbanden en sneeuwkettingen in Europa, ook voor vrachtwagens. Brinksma: “Wie in de winterperiode naar het buitenland rijdt, moet hier beslist op kijken. Er verandert namelijk elk jaar het nodige qua wet- en regelgeving.”