ASP distantieert zich van inschrijving in Register Letselschade: niet verenigbaar met ASP-lidmaatschap; kwaliteit onvoldoende geborgd

Een meerderheid van leden van letselschadeadvocatenvereniging ASP heeft tijdens de Algemene ledenvergadering op 5 april jl. besloten dat het ASP-lidmaatschap niet verenigbaar is met inschrijving in het Register Letselschade. Een groot aantal leden heeft hierom al eerder hun inschrijving in het register beëindigd, meldt ASP (Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade) in een gisteren (23 april jl.) verstuurd persbericht. Daarin wordt benadrukt dat ASP-leden die momenteel nog ingeschreven staan in het Register Letselschade –  een keuze moeten maken. “Wanneer zij hun ASP-lidmaatschap willen behouden, moeten zij hun inschrijving in het Register Letselschade beëindigen”, aldus ASP.

Volgens zowel de vereniging van letselschadeadvocaten moet het Register Letselschade een overkoepelend kwaliteitsregister zijn voor professionele dienstverleners in letselschadezaken. “Echter, in het register staan allerlei disciplines – waaronder ook niet-advocaten – door elkaar vermeld. Volgens ASP wordt daardoor de kwaliteit van erkende specialisatieverenigingen voor de advocatuur – zoals ASP – onvoldoende geborgd””.

Het conceptreglement van het Register Letselschade bevat volgens ASP daarnaast veel aanwijzingen over hoe een advocaat zijn praktijk moet voeren. “Dit verhoudt zich niet met de vrijheid die ASP-advocaten, binnen de bandbreedte van het tuchtrecht en de door de ASP gestelde strenge kwaliteitseisen, hebben bij de behartiging van de belangen van een slachtoffer”, aldus ASP. “Bovendien is het Register Letselschade inmiddels bijna 1,5 jaar in werking. Tot op heden is er nog geen deugdelijk reglement tot toelating tot het register opgesteld, enkel een conceptreglement dat op diverse plekken onduidelijk is. Het conceptreglement laat echter de mogelijkheid open dat advocaten die niet voldoen aan de kwaliteitseisen die de ASP aan haar leden stelt worden toegelaten tot het register. Hierdoor wordt het voor slachtoffers onduidelijk wat de kwaliteit is van de in het register ingeschreven advocaten.”

 Onafhankelijkheid

ASP vraagt zich verder af in hoeverre de commissie Register Letselschade voldoende onafhankelijk is van de Letselschade Raad, aangezien hetzelfde beeldmerk en bureau worden gebruikt ter ondersteuning.  Het register heeft volgens de ASP op dit punt ten minste de schijn tegen. “Inschrijving in het register heeft ook geen meerwaarde voor ASP-advocaten. Het lidmaatschap van de door de Orde van Advocaten gecertificeerde specialistenvereniging ASP omvat namelijk al een keurmerk. Door de (kwaliteits)eisen die de ASP aan haar leden stelt, is het ASP-lidmaatschap het hoogst haalbare keurmerk voor een letselschadeadvocaat die slachtoffers bijstaat! Daarin brengt het Register Letselschade geen verandering.”

ASP is één van de zeven specialistenverenigingen in Nederland met het ‘keurmerk specialistenverenigingen’ van de Orde van Advocaten. De meer dan 140 leden van de ASP zijn gespecialiseerd in het behandelen van letselschadezaken en treden uitsluitend op voor slachtoffers van personenschade en overlijdensschade