ASP dient klacht in bij ACM over de PIV-regeling

De Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP) heeft een klacht ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de PIV-regeling. Volgens de ASP is de PIV-regeling een verboden prijsafspraak die de belangen van de slachtoffers schaadt. In de PIV-regeling staan prijsafspraken tussen verzekeraars enerzijds en juridische adviesbureaus en rechtsbijstandsverzekeraars (bureaus) anderzijds over de vergoeding van de buitengerechtelijke kosten in letselschadezaken.Volgens de ASP hebben veel letselschadeslachtoffers last van deze regeling. D

“ASP-advocaten weigeren uiteraard aan deze praktijken mee te doen, maar krijgen regelmatig te horen dat de door hen verrichte werkzaamheden niet worden vergoed. Dit omdat de verzekeraar enkel het bedrag uit de PIV-regeling als redelijk beschouwt. Zo passen ze indirect alsnog de PIV-regeling toe op advocaten die deze regeling nu juist verwerpen”, aldus de brancheorganisatie, volgens wie de PIV-regeling  ook voor druk zorgt  op de kwaliteit van de dienstverlening.

Dergelijke prijsafspraken zijn niet alleen slecht voor slachtoffers maar bovendien verboden volgens de ASP. “Artikel 6 van de Mededingingswet verbiedt namelijk overeenkomsten tussen ondernemingen die ertoe strekken of ten gevolge hebben dat de mededinging op de Nederlandse markt of een deel daarvan wordt beperkt of vervalst. Daarom heeft de ASP aan de ACM gevraagd de PIV-regeling voortaan te verbieden.”