ASP: “Afkopen regresrecht door gemeenten schaadt letselschadeslachtoffers”

Nederlandse gemeenten hebben zich door verzekeraars laten afkopen voor letselschade. In totaal kost het afkopen de gemeenten 61 eurocent per inwoner. Volgens de ruim 140 leden tellende ASP (Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade) is dit bedrag veel te laag om letselschadeslachtoffers voldoende te kunnen helpen.

De regeling maakt deel uit van het convenant Wmo Regresrecht, een overeenkomst tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VGN en het Verbond van Verzekeraars. De 61 cent wordt aangewend voor het ondersteunen van mensen die na een ongeval of mishandeling gebruik moeten maken van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Onder meer transport, woningaanpassingen of huishoudelijke hulp worden met behulp van de regeling gefinancierd. Volgens de ASP pakt de regeling negatief uit voor zowel gemeenten als inwoners. Bijvoorbeeld: in de gemeente Meijerstad – bestaande uit Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel – komt de afkoop jaarlijks neer op éénmalig 50.000 euro. Ter vergelijking: één traplift kost gemiddeld al € 4.000.

Langere wachttijden en bureaucratie

Gemeenten hebben volgens de Wmo de bevoegdheid om de kosten van Wmo-voorzieningen letselschadeslachtoffers te verhalen op diegene die wettelijk voor het ongeval aansprakelijk is. Met de overeenkomst is het regresrecht echter afgekocht. Volgens de ASP ontstaan door de afkoop van het regresrecht langere wachttijden en bureaucratie. “Letselschadeslachtoffers staan hierdoor in de kou en worden in veel gevallen van het kastje naar de muur gestuurd. Dit terwijl de verzekeraar verantwoordelijk is voor de schade die door haar verzekerde is veroorzaakt.”

ASP laat weten dat veel letselschadeslachtoffers de dupe zijn van de afkoop van letselschade door gemeenten. De gevolgen hiervan zijn in strijd met het aansprakelijkheidsrecht en de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL), waarin tien gedragsregels en een medische paragraaf zijn opgenomen. De gedragscode moet een juiste afhandeling van letselschade bevorderen, waarbij het slachtoffer centraal staat. ASP laat weten dat dit nu niet het geval is en wil het gesprek aan gaan met de VGN.