AREPA: “Vraag naar kennis technische reconditionering en projectcoördinatie na calamiteiten neemt toe”

Hoewel het aantal branden mede door de groeiende aandacht voor preventie en risicomanagement wereldwijd terugloopt, ziet men bij het in technische reconditionering en inspecties gespecialiseerde AREPA de toekomst positief tegemoet. “De intensiteit en complexiteit van brand-, water- en andere schades neemt daarentegen bijna omgekeerd evenredig toe en daarmee ook de vraag naar kennis op het gebied van technische reconditionering en van projectcoördinatie bij natuurrampen en andere grote calamiteiten die zich wereldwijd op grote schaal blijven voordoen. Dat zijn beide groeimarkten voor ons”, zegt AREPA-directeur Pieter Benschop in een interview in het deze week verschijnende digitale magazine van Risk & Business.

Zijn positieve kijk op de toekomst wordt mede ingegeven door de recente overname van AREPA door het Amerikaanse Envista Forensics. “Voor ons als AREPA biedt de overname meer financiële slagkracht en dus middelen en mankracht om verder te groeien. Bovendien wordt hierdoor onze internationale footprint groter, waardoor we vanuit onze vestigingen, dus ook vanuit Nederland, onze wereldwijd opererende klanten – verzekeraars, makelaars, expertisebureau en multinationals – nóg beter kunnen bedienen.” Ook voor het Nederlands bedrijf zegt hij ‘een substantiële groei’ te verwachten. “Ook in ons land is de groei toe te schrijven aan de al eerdergenoemde trend van intensiviteit en complexiteit van de incidenten, waardoor er bij gedupeerden en andere opdrachtgevers in toenemende behoefte bestaat aan professionele adviezen en begeleiding over hoe met de ontstane situatie na schade om te gaan. In Nederland groeien daarnaast onze activiteiten op het gebied van inspecties van elektrische installaties.”

De groei betreft zowel de activiteiten van AREPA als die van Inspexx, dat zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot een volwassen poot binnen het Nederlands bedrijf. “We hebben het afgelopen jaar een aantal interessante nieuwe technische onderhoudscontracten gesloten op maritiem en logistiek gebied, onder meer met de ECT. Verder heeft Inspexx een tender gewonnen van de Dienst Vastgoed van de overheid voor de inspectie van een groot aantal overheidsgebouwen. “Dat gaat om heel veel vierkante meters. Daarnaast hebben we de opdracht gekregen voor het inspecteren van de openbare verlichting op diverse rijkswegen en neemt ook het internationale werk vanuit Nederland flink toe. De groei van Inspexx geeft in elk geval dat preventie alom aan belang wint”, aldus Benschop in het interview.