ANWB: zes van de tien fietsen met track & trace technologie worden na diefstal teruggevonden; maatschappelijke schade door fietsdiefstal 600 miljoen euro

Dankzij nieuwe Track&Trace technologie is het mogelijk gestolen fietsen op te sporen. De Blijven Fietsen Fietsverzekering van de ANWB biedt deze technologie. 6 van de 10 gestolen fietsen worden teruggevonden, een mooi wapen in de strijd tegen fietsendieven!, meldt de organisatie op haar website

Uit een onderzoek van Bureau Beke komt naar voren dat fietsdiefstal  jaarlijks voor een maatschappelijke schade zorgt van 600 miljoen euro. Dit bedrag loopt op, omdat er steeds meer e-bikes en andere dure fietsen gestolen worden. “Veel slachtoffers ervaren ook emotionele schade; met de fietsdiefstal verliezen ze niet alleen hun fiets maar ook hun mogelijkheid ergens naartoe te gaan”, aldus de onderzoekers.

Bureau Beke: “Een falende preventieve en repressieve aanpak van fietsdiefstal leidt tot een neergang in de handhaving en een inmiddels torenhoge financiële schade voor de samenleving. De Jaarlijkse financiële schade van fietsdiefstal in Nederland is opgelopen tot 600 miljoen euro. De oorzaak hiervoor ligt enerzijds in een toenemende populariteit van dure modellen als e-bikes, sport- en bakfietsen. Anderzijds groeit met de stijgende waarde van verkochte tweewielers ook de aantrekkingskracht voor een georganiseerd dievengilde dat ‘bedrijfsmatige’ en ‘gewelddadige’ methodes niet schuwt.”

Steeds professioneler

Het fietsendievengilde is sterk geprofessionaliseerd en slaat vooral toe in grote steden en in de grensstreek, niet alleen bij fietseigenaren maar ook bij fietszaken. Toch zetten veel fietsers hun fiets niet goed op slot, zo blijkt uit het onderzoek, terwijl goede preventie het begin is van de aanpak van fietsdiefstal.

De ANWB doet daarom nog eens een dringend beroep op alle fietsers om de fiets goed op slot te zetten. “Dat wil zeggen, met twee ART-sloten, en vast aan een fietsenrek of paal. Wees extra alert in winkelgebieden of bij het station, de zogenaamde hotspots voor fietsdiefstal. Gebruik daar de bewaakte fietsenstalling als die er is, ook al is dat misschien iets verder lopen. Wat veel mensen niet weten, is dat er ook veel fietsen worden gestolen rond de eigen woning, uit tuin of schuur.”