AM Best handhaaft negatieve outlook voor Duits schadeverzekeringssector

Het wereldwijde kredietbeoordelingsbureau AM Best heeft bevestigd dat het de negatieve vooruitzichten voor het Duitse schadeverzekeringssegment handhaaft op basis van matige groeivooruitzichten op inflatiegecorrigeerde basis, aanhoudende schadeclaiminflatie en een concurrerende omgeving die de verzekeringstechnische winstgevendheid beïnvloedt. Het bureau noemde ook de schades door natuurrampen, die leiden tot volatiliteit in de resultaten.

AM Best verklaarde dat de aanhoudende hoge schade-inflatie “een uitdaging vormt voor de groeivooruitzichten van het Duitse schadeverzekeringssector”. Interessant gegeven is dat de huidige prognoses aangeven dat het segment schadeverzekeringen waarschijnlijk een nominale premiegroei zal doormaken. Het bureau legt ook uit hoe de premiegroei de inflatiegedreven tariefaanpassingen weerspiegelt, maar dat deze gematigd blijft door de zwakke economische groeivooruitzichten en een steeds competitievere omgeving.

Wat de toekomst betreft, merkt AM Best op dat alle belangrijke schadeverzekeringsactiviteiten in 2022 groeiden. Dit was grotendeels te danken aan een robuuste prijsstijging in sommige branches en een positieve, hoewel gematigde economische groei.De effecten van inflatie op verzekerde waarden zullen naar verwachting resulteren in gunstige premiestijgingen, hetzij door prijsherziening, hetzij door automatische tariefaanpassingen. De reële premiegroei in 2023 werd sterk beïnvloed door de zwakke economische ontwikkeling, een factor die we mogelijk zullen zien aanhouden in de eerste helft van 2024, waarschuwt het ratingbureau.

Verder legt het bureau uit dat de Duitse propertyverzekeringsmarkt onderhevig is aan volatiele resultaten vanwege de blootstelling aan potentieel grote weergerelateerde calamiteiten die de schadelast van het segment aanzienlijk kunnen verhogen. “Hoewel de weersgerelateerde schadegevallen in 2022/2023 tot nu toe in lijn zijn gebleven met de langetermijngemiddelden, zou het evoluerende klimaatrisico de komende jaren kunnen leiden tot meer volatiliteit in zowel de frequentie als de ernst van weersgerelateerde gebeurtenissen”, aldus AMBest, volgens wie, de meerderheid van de Duitse schadeverzekeraars goed gepositioneerd is om de financiële gevolgen van weergerelateerde rampen te managen. “Dit is te danken aan het feit dat de meeste maatschappijen voldoende toegang hebben tot herverzekeringscapaciteit en uitgebreide herverzekeringsdekkingen.”