Achmea Rechtsbijstand: Vraag naar juridische hulp blijft onverminderd hoog

Stichting Achmea Rechtsbijstand ontving vorig jaar bijna 170.000 juridische hulpverzoeken. Een stijging van ruim 3.000 meldingen ten opzichte van het jaar ervoor. Klanten klopten voor uiteenlopende onderwerpen aan bij de grootste juridische dienstverlener van Nederland, van ontslagzaken tot burenruzies.Dat blijkt uit de juridische verleent barometer 2016-2017 die is opgesteld door de Stichting Achmea Rechtsbijstand, dat juridische hulp verleent aan mensen met een rechtsbijstandverzekering bij Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en Avéro. “Steeds vaker zoeken mensen een juridische oplossing voor een geschil. Of het nu gaat om een ruzie met de buren, ontevredenheid over een aankoop, of een probleem met de onderwijsinstelling van de kinderen. Strengere of onduidelijke regels vanuit organisaties naar consumenten en verharding van de samenleving kunnen hier oorzaken van zijn. Ook de aantrekkende woningmarkt leidt tot meer geschillen; het aantal meldingen over koop en verkoop van onroerende zaken steeg met 23%”, aldus Achmea Rechtsbijstand.

In het rechtsgebied Arbeid vallen volgens de rechtsbijstandsverzekeraar enkele ontwikkelingen op. “ verwachte daling van het ontslagzaken als gevolg van het economisch herstel zet door, al blijft reorganisatie nog steeds de meest voorkomende reden voor ontslag. Opvallend is de toename in het aantal meldingen over ziekte- en re-integratiezaken. Werkgevers sturen steeds strakker op ziekteverzuim van werknemers, met allerlei conflicten tot gevolg. Stichting Achmea Rechtsbijstand ziet ook dat de invoering van de Wet Werk en zekerheid ertoe leidt dat werkgevers het arbeidscontract van werknemers na 2 jaar ziekte ‘slapend’ houden. Op deze manier proberen zij het uitkeren van de sinds 1-7-2015 verplichte transitievergoeding te ontlopen.”

Soms zit een grotere groep mensen met hetzelfde probleem en loont het om die meldingen gezamenlijk aan te pakken via een massazaak. Dat versterkt de juridische positie. De afgelopen jaren nemen massazaken fors toe; van 6 per jaar in 2006 naar ruim 50 in 2016. Stichting Achmea Rechtsbijstand verwacht een lichte toename op de lange termijn. Omdat mensen steeds sneller naar een jurist stappen en elkaar steeds makkelijker vinden via onder andere social media.

Het volledige overzicht van de Juridische Barometer vindt u op www.juridischebarometer.com

Ontwikkelingen arbeidsrecht

Door het economisch herstel constateert Achmea Rechtsbijstand al sinds enige jaren dat er een daling is ingezet voor het aantal ontslagzaken. “Opvallend te noemen is de toename in ziekte- en re-integratiezaken. We zien dat werkgevers steeds strakker sturen op het ziekteverzuim van werknemers, met allerlei conflicten met werknemers tot gevolg.

Welke ontwikkelingen vielen afgelopen jaar op? Op de eigen website www.achmearechtsbijstand.nl/actueel meldt Achmea Rechtsbijstand:

  • We zagen nogal wat zaken waarin de werkgever na twee jaar ziekte de arbeidsovereenkomst ‘slapend’ hield. Dit om te voorkomen dat hij de wettelijke transitievergoeding moest betalen. Inmiddels is hiervoor reparatiewetgeving in de maak (geplande invoering 1 januari 2019) die het voor werkgevers mogelijk maakt om in dergelijke gevallen de transitievergoeding die aan de werknemer is betaald terug te krijgen van het Algemeen Werkloosheidsfonds (het UWV). Het voorstel is dat dit met terugwerkende kracht geldt tot 1 juli 2015.e zagen nogal wat zaken waarin de werkgever na 2 jaar ziekte de arbeidsovereenkomst ‘slapend’ hield. Dit om te voorkomen dat hij de wettelijke transitievergoeding moest betalen. Inmiddels is hiervoor reparatiewetgeving in de maak (geplande invoering 1 januari 2019) die het voor werkgevers mogelijk maakt om in dergelijke gevallen de transitievergoeding die aan de werknemer is betaald terug te krijgen van het Algemeen Werkloosheidsfonds (het UWV). Het voorstel is dat dit met terugwerkende kracht geldt tot 1 juli 2015.
  • In toenemende mate zien we dat partijen (zowel werknemer als werkgever) een voorkeur hebben om de ontslagzaak te schikken. Voor een belangrijk deel is dat een gevolg van het nieuwe ontslagrecht waarbij rechters strakker sturen op de vraag of de werkgever wel een ‘redelijke grond’ heeft om tot ontslag over te gaan. Zeker bij disfunctioneringszaken speelt dat. In feite wordt de onzekerheid van een juridische procedure dan ‘afgekocht’ door een hogere vergoeding aan de werknemer aan te bieden. Duidelijk waarneembaar is ook dat de wettelijke transitievergoeding in plaats van de kantonrechtersformule steeds meer richtinggevend wordt bij schikkingen.
  • Een ontwikkeling is ook dat werkgevers nogal gemakkelijk tot ontslag op staande voet over gaan als er ook maar ‘iets’ gebeurt op grond waarvan de werknemer een verwijt kan worden gemaakt. Kleine kasverschillen, het meenemen van gratis producten of goederen die toch voor vernietiging in aanmerking komen is dan vaak al aanleiding voor een ontslag op staande voet. De werknemer is dan onder druk van het feit dat hij geen WW zal krijgen na een ontslag op staande voet in de regel wel bereid om akkoord te gaan met een slechte(re) regeling. En daar speculeren sommige werkgevers (helaas) op.

Meest voorkomende oorzaken van ontslag

  • Reorganisatie
  • Verstoorde arbeidsverhouding
  • Disfunctioneren
  • Niet verlengd contract voor bepaalde tijd
  • Langer dan twee jaar ziek
  • Ontslag op staande voet

 

Ontslagzaken Re-integratie/ziekte zaken
2012 19.249 2.267
2013 21.149 2.291
2014 19.686 2.508
2015 17.328 2.936
2016 16.591 3.147