Accuracy: aantal collectieve schadeclaims zal fors toenemen

 

Het aantal claims in Nederland kan de komende jaren flink stijgen door de komst van een Engelstalige rechtbank voor internationale handelsconflicten en een nieuw wetsvoorstel dat collectieve schadeclaims makkelijker maakt. Dat stelt financieel adviesbureau Accuracy. In 2017 is de start gepland van het op initiatief van de Raad voor de Rechtspraak ingestelde Netherlands Commercial Court (NCC). Deze Engelstalige rechtbank promoveert Nederland volgens de Raad tot een belangrijk podium voor het beslechten van internationale handelsconflicten.

Daarnaast is eind 2016 het wetsvoorstel Collectieve schadevergoedingsregeling ingediend bij de Tweede Kamer. Representatieve belangenorganisaties kunnen straks voor een groep gedupeerden in één procedure bij de rechter vergoeding van massaschade vorderen. Dat geldt niet alleen voor leveranciers van goederen en (financiële) diensten maar ook voor gedupeerden bij infrastructurele projecten. “Projecten als de aanleg van snelwegen, spoorlijnen of bijvoorbeeld de gaswinning in Groningen krijgen daardoor mogelijk eerder te maken met massaclaims”, zegt Leontine Koens-Betz, managing partner van Accuracy in Nederland.

“Nederland gaat op het gebied van grote claims en rechtszaken landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk achterna, waar de claimcultuur al sterk verankerd is in de maatschappij”, stelt collega partner Bas van Helden. De bouw- en infrastructuursector is een voorbeeld van een branche die mogelijk te maken krijgt met een toename aan claims. Het Economisch Instituut voor de Bouw voorziet in 2017 en 2018 een toename van de bouwproductie met resp. 4,5% en 4% en de projecten worden steeds groter en complexer – en daarmee risicovoller.

Komst Jan Gijsbert Bakker

Om aan de groeiende vraag naar financieel advies bij omvangrijke litigation-zaken te kunnen voldoen, heeft Accuracy zich versterkt met Jan Gijsbert Bakker, oud-partner bij KPMG. Hij combineert ervaring in claims met een groot netwerk in de bouw- en infrastructuursector. Bakker zal deel uitmaken van een pool van adviseurs die Accuracy de komende jaren verder zal uitbreiden. Bakker: “De combinatie van mijn eigen lokale netwerk en het internationale karakter van Accuracy brengt ons in een unieke positie om de komende jaren bij grote litigation-zaken te adviseren.”