Aardbeving kan Turkije 84 miljard dollar kosten 

De zwaarste aardbeving in Turkije in bijna een eeuw heeft een spoor van vernieling achtergelaten In een dit weekend gepubliceerd rapport van de Turkse Confederatie van Ondernemingen en Bedrijven worden de kosten van de schade geraamd op $ 84,1 miljard dollar : $ 70,8 miljard dollar voor het herstel van duizenden huizen, $ 10,4 miljard  door het verlies van nationaal inkomen en $ 2,9 miljard  door het verlies van werkdagen.  

Volgens de organisatie zijn de belangrijkste kosten de wederopbouw van woningen, transmissielijnen en infrastructuur en het voorzien in de behoefte aan onderdak op korte, middellange en lange termijn van de honderdduizenden daklozen. Het gecombineerde dodental in Turkije en Syrië van de beving met een kracht van 7,8 naderde de 36.000 en het ziet ernaar uit dat dit aantal nog zal stijgen, nu de nadruk van de reactie verschoof van het redden van overlevenden die onder het puin vastzitten naar het verstrekken van onderdak, voedsel en psychosociale zorg.

.President Tayyip Erdogan heeft gezegd dat de staat de wederopbouw van woningen binnen een jaar zal voltooien en dat de regering een programma voorbereidt om “het land weer overeind te krijgen”. Er wonen ongeveer 13,4 miljoen mensen in de 10 provincies die door de aardbeving zijn getroffen, of 15% van de bevolking van Turkije.

Het effect van de aardbeving op het bruto binnenlands product zal waarschijnlijk niet zo groot zijn als na de aardbeving van 1999 in het noordwesten van Turkije, die het industriële hart trof, zei uitvoerend directeur Mahmoud Mohieldin van het IMF zondag in de marge van het Arabisch Fiscaal Forum

Verzekerde schade

 Volgens Extreme Event Solutions van Verisk (voorheen AIR Worldwide) zal de economische schade door de aardbevingen van 6 februari 2023 in Turkije waarschijnlijk meer dan $ 20 miljard bedragen, en de door de sector verzekerde schadelast  meer dan $ 1 miljard bedragen. Deze schattingen zijn gebaseerd op de gevolgen van beide M7+ aardbevingen die op die dag plaatsvonden. Uit de resultaten van Verisk blijkt dat de eerste schok de oorzaak is van de meeste verzekerde schades.

“Deze verwoestende aardbevingen veroorzaakten niet alleen uitgebreide fysieke schade, maar ook een tragisch verlies aan levens in Turkije en Syrië,” aldus Bill Churney, president van extreme event solutions, Verisk. Hij vervolgt: “Het grote verschil tussen verzekerde en economische schade – de zogenoemde Protection Gap – vertegenwoordigt de kosten van rampen voor de samenleving, waarvan een groot deel uiteindelijk door overheden wordt gedragen. Het verhogen van de verzekeringspenetratie kan de last grotendeels verlichten. Er zijn oplossingen beschikbaar die de wereldwijde veerkracht kunnen vergroten, zoals rampenbeheer, risicobeperking, publieke rampenfinanciering, risicoverdeling en andere door de overheid geleide initiatieven om risico’s en verliezen te beperken.”

Turkije heeft een hoog percentage aardbevingen. Sinds 1900 hebben zich hier jaarlijks ongeveer 12 aardbevingen met een kracht van 5,0 of meer en één met een kracht van 6,0 of meer voorgedaan. Opmerkelijke historische gebeurtenissen in Turkije zijn de aardbeving van 1939 met een kracht van 7,9 İzmit, de aardbeving van 1999 met een kracht van 7,5 İzmit en de aardbeving van 1999 met een kracht van 7,2 Düzce.

Turkije heeft een lange geschiedenis van bouwvoorschriften en -regels die zijn ontwikkeld om de veiligheid en de prestaties van gebouwen tegen aardbevingen te garanderen. De huidige codes weerspiegelen de laatste ontwikkelingen op het gebied van bouwtechnologie en seismische ontwerppraktijken, bijna parallel aan de wijzigingen in de Amerikaanse seismische code.Ondanks deze inspanningen zijn de seismische prestaties van gebouwen in Turkije tijdens aardbevingen gemengd. Gebouwen die aan de codes voldoen, hebben het relatief goed gedaan, terwijl veel andere tijdens aardbevingen aanzienlijke schade hebben opgelopen en zijn ingestort.

Hoewel er de afgelopen 20 jaar veel vooruitgang is geboekt, herhaalt de geschiedenis zich wat betreft de schade tussen de aardbeving in Izmit in 1999 en de recente aardbeving: wijdverspreide instortingen van het pannenkoektype voor zowel oude als nieuwe gebouwen, met name voor gebouwen in de midden- en hoogbouw. De reden is dat deze aardbeving van grote omvang in 1-2 seconden sterke schokken veroorzaakte en sterke eisen stelde aan midden- en hoogbouw. In gebieden zoals de stad Hatay, die dicht bij de breuk ligt, was de vraag naar trillingen zo groot dat er gebouwen werden ontworpen die verder gingen dan de breuk. In veel gevallen stortten echter één of meer gebouwen in, maar overleefden naburige gebouwen, zoals dat in Sanliurfa, ongeveer 50 mijl van de breuk. Deze slecht presterende gebouwen zijn waarschijnlijk niet ontworpen op voldoende buigzaamheid of gebouwd op een manier met structurele tekortkomingen, zoals zachte verdiepingen en een in Turkije veel voorkomende Asmolen-constructie, die kwetsbaar blijkt voor trillingen.