Aantal woninginbraken daalt voor 5e jaar op rij; risicokans het hoogst in Utrecht en met de kerst

Kijkend naar het aantal inbraken in 2018, concludeert het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC) dat er voor het vijfde jaar op rij minder inbraken hebben plaatsgevonden dan het jaar ervoor. Waar er in 2017 (januari tot en met november) in totaal zo’n 46.915 keer werd ingebroken, ligt het aantal in de eerste elf maanden van dit jaar op zo’n 41.802. “Een imposante daling van 10,9”, stelt het IIC, dat politiedata van de afgelopen vijf jaar (in de periode december 2013 tot en met november 2018) onderzocht, waarbij in het bijzonder aandacht werd besteed aan woninginbraken én pogingen tot inbraak.

Volgens Simon den Hollander, hoofdredacteur van het IIC, heeft de jaarlijkse daling vooral te maken met succesvolle initiatieven zoals Buurtpreventieprojecten en WhatsApp-buurtpreventie. ‘’Wij zien dat de opkomst van buurtpreventieprojecten en -teams en initiatieven op basis van moderne communicatietechnologie, zoals WhatsApp, een positief effect heeft op het terugdringen van woninginbraken. Een voorbeeld hiervan is WhatsApp BuurtPreventie (WABP), dat reeds groepen geregistreerd heeft staan in zo’n 360 gemeenten. Verder verschaffen gemeenten steeds meer informatie bij het opzetten van buurtinitiatieven.’’

Kerst en jaarwisseling

De laatste week van het jaar is, kijkend naar de piekperioden van inbraken, het populairst onder inbrekers. Tijdens de kerstvakantie is er bijvoorbeeld 66% meer kans op inbraak vergeleken met 16 gemiddelde dagen van het jaar. Gekeken naar enkel Kerst en Oud- en Nieuwjaarsdag is er zelfs sprake van een verhoogde inbraakkans van 124% voor deze vier dagen gezamenlijk.

Den Hollander ziet hier wel kansen voor verbetering. ‘’Het NIPW liet op 11 december 2018 in een persbericht weten onderzoek te hebben gedaan naar het gedrag van woonconsumenten tijdens de feestdagen. Hieruit is gebleken dat bijna één op de drie deelnemers aan het onderzoek, bij afwezigheid tijdens de feestdagen, geen bewoonde indruk achterlaat. Zonde, zeker gezien het feit dat het soms een kwestie is van een lampje laten branden.”

Grootste inbraakrisico in stad Utrecht

Hoewel de meeste inbraken plaatsvinden in Amsterdam, is de kans dat er wordt ingebroken in Utrecht het grootst. Per inwoner vinden hier de meeste inbraken plaats en is er 160% meer risico op een inbraak. Ook in de directe omgeving van Utrecht is er een verhoogd risico op een inbraak. Zeist (158% extra risico) en de Bilt (125%) extra risico) bezetten de Top 3 van plaatsen met de meeste inbraken per inwoner. De maand juni is vooralsnog de veiligste maand: ‘slechts’ 6,33% van alle inbraken vindt plaats in deze maand. 25 mei is de veiligste dag van het jaar. Tijdens deze dag ligt het aandeel van alle inbraken op slechts 0,18%.

Het aantal inbraken van afgelopen maand (november) is, ten opzichte van de maand november van 2017, fors toegenomen, hiermee wijkt deze maand ook af van de jaar op jaar trend. De novembermaand van dit jaar telt 24% meer inbraken dan het aantal inbraken uit november 2017

Bron IIC: https://www.inboedelverzekering.com/onderzoek-woninginbraken-2018/