Aantal winkeldiefstallen blijft maar stijgen

De winkeldief is helaas weer helemaal terug van weggeweest. Het aantal winkeldiefstallen is met ruim 15% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit politiecijfers die geanalyseerd zijn door de podcast Het Misdaadbureau.

Tot en met oktober van dit jaar gaat het in totaal om 37.568 winkeldiefstallen, terwijl het vorig jaar in dezelfde periode om 32.480 winkeldiefstallen ging. Een woordvoerder van de politie laat aan Het Misdaadbureau weten dat ze nog ‘onvoldoende kunnen verklaren’ waardoor de stijging wordt veroorzaakt. De politie onderzoekt dit nog samen met een landelijke werkgroep.

Grootste stijging Groningen

De grootste toename is te zien in de provincie Groningen. Uit de cijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in Groningen met bijna 40% is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Grietje van der Meulen van Platform Veilig Ondernemen Groningen vermoedt dat de hoge cijfers veroorzaakt worden door de situatie in Ter Apel waar winkeliers al langer last hebben van asielzoekers die diefstallen plegen in het winkelcentrum. “Vooral kleine ondernemers maken zich grote zorgen”, vertelt Van der Meulen aan Het Misdaadbureau. “Er wordt veel gestolen en door het tekort aan politiecapaciteit is er ook weinig repressie.”

In de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, gaat het dit jaar tot nu toe om 268 winkeldiefstallen. Dat zijn 60 winkeldiefstallen meer ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor.Na Groningen volgen Noord-Holland en Limburg met beide een stijging van ruim 25 procent. De meeste winkeldiefstallen – in absolute cijfers – vinden plaats in de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland waar grote steden als Rotterdam en Amsterdam onder vallen.

Dalende trend voorbij

Sinds 2012 houdt de politie digitaal openbare misdaadcijfers bij, waaronder het aantal winkeldiefstallen. De afgelopen jaren was een dalende trend te zien. Vooral het aantal winkeldiefstallen in het eerste coronajaar was bijzonder laag. Die dalende trend is dus duidelijk voorbij. Opvallend is volgens de politie dat de cijfers vooral aan het begin van dit jaar erg hoog waren, zo ging het in maart om het hoogste aantal in meer dan 10 jaar tijd.

Het Misdaadbureau is een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Het is elke vrijdagavond te beluisteren op NPO Radio 1 van 1900 tot 20.00 uur