Aantal wielrenners op eerste hulp in vier jaar tijd verdubbeld

 

Op de spoedposten van de Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen jaar 4.700 zeker wielrenners behandeld. Dat zijn er gemiddeld bijna dertien per dag. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt volgens de vereniging van spoedeisende hulpartsen NVSHA vrijwel zeker hoger, meldt dagblad De Gelderlander. Het aantal geregistreerde incidenten met wielrenners op de openbare weg is sinds 2010 (ca. 2.000 ongevallen) meer dan verdubbeld. Sinds het ’topjaar’ 2014, toen 5.100 gewonde sportfietsers werden geregistreerd, is het aantal iets teruggelopen, zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL.

NVSHA-voorzitter Ties Eikendal, spoedeisende hulparts in het Radboudumc in Nijmegen, zegt in De Gelderlander dat het te vroeg is om achterover te leunen. “Deze cijfers schetsen, denk ik, geen volledige weergave van de werkelijkheid. We mogen er rustig van uit gaan dat het werkelijke aantal gewonden hoger ligt. In deze cijfers zie je alleen de gevallen terug waarin een wielrenner ook als wielrenner is geregistreerd. Maar dat gebeurt lang niet altijd. Soms wordt er gewoon een wond of breuk gemeld en staat er niet bij hoe het is gebeurd.”Volgens hem raken meer wielrenners gewond dan beoefenaars van andere sporten als hardlopen. Een gebroken sleutelbeen is verreweg de meest geregistreerde verwonding. Vorig jaar liepen 900 wielrenners deze blessure op. Ook hoog staan schouderletsel en een hersenschudding.

Duurste ongevallen

Doordat racefietsers vaak ernstig letsel oplopen hebben ze de koppositie ingenomen wanneer het gaat om medische kosten van sportblessures. De behandeling van een gevallen wielrenner kost gemiddeld 2.900 euro. Daarmee zijn wielerongevallen een van de duurste sportblessures die op de Spoedeisende Hulp worden behandeld. Op de tweede plaats staat paardrijden, waarbij de kosten van een hierbij opgelopen sportblessure op gemiddeld 1.800 euro uitkomt. Op ruimere afstand volgen volleybalblessures (1.100 euro), voetbal en vechtsporten (beide 900 euro) en hockey (800 euro).

Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt verder dat voetballers als gevolg van een sportblessure het vaakst een behandeling op een afdeling van de Spoedeisende Hulp  ondergaan: 45.000 keer. Op ruime afstand volgens paardrijders (8.800), hockeyers  (8.200), wielrenners (5.100), vechtsporters (3.300) en volleyballers (3.100).