Aantal schademeldingen aardbeving Westerwijtwerd opgelopen tot 841

Het aantal schademeldingen door de forse aardbeving van woensdagochtend in Groningen is donderdagochtend opgelopen tot 841, meldt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Inmiddels zijn 28 mogelijk acuut onveilige situaties gemeld bij het schadeloket van de overheid.

De Groningers werden woensdag in de ochtenduren opgeschrikt door getril en een harde klap. De aardbeving, waarvan het epicentrum onder Westerwijtwerd lag, duurde een aantal seconden en had een magnitude van 3.4.Normaal krijgt de TCMG rond de dertig schademeldingen per dag binnen. Nu moet extra personeel ervoor zorgen dat alle Groningers te woord gestaan kunnen worden.

Een speciaal team heeft inmiddels zeven plaatsen waar sprake zou zijn van een acuut onveilige situatie bezocht, maar hoefde volgens TCMG op geen van deze adressen extra veiligheidsmaatregelen te nemen.Bijna de helft van de meldingen kwam van mensen uit de gemeente Groningen (415). Vanuit Loppersum, de gemeente waar Westerwijtwerd toe behoort, kwamen 74 meldingen. Uit de provincie Drenthe kwamen negentien meldingen. De TCMG had woensdag aan het einde van de middag ruim vierhonderd meldingen ontvangen.

Kleine aardbevingen in de buurt van stad Groningen

In de nacht van woensdag op donderdag hebben zich opnieuw twee lichte aardbevingen voorgedaan in Groningen. Deze waren met een kracht van 0.9 en 1.1 wel veel lichter dan de beving van woensdag (3.4), meldt het KNMI. Het epicentrum lag beide keren bij de stad Groningen. De bevingen deden zich voor op een diepte van 3 kilometer.Het waren al de dertiende en veertiende schok van deze maand. Maandag was er ook een bij de stad Groningen, met een magnitude van 0.5.

Wekelijks doen zich lichte bevingen voor in het noorden. De beving van woensdag was de zwaarste in tijden. Een grote beving in 2012 in Huizinge is de zwaarste aardbeving die ooit in Groningen is gemeten. Die had een magnitude van 3.6. Vorig jaar januari werd Groningen ook opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 3,4. Het epicentrum lag toen in Zeerijp, eveneens in de gemeente Loppersum. Na die beving kwamen 3000 schademeldingen binnen.

“De beving van vanochtend komt nu in de top 3 van zwaarste bevingen in Groningen”, zegt seismoloog Läslo Evers van het KNMI. “Deze beving zal schade hebben veroorzaakt.” De zwaarste beving ooit in de provincie was in 2012 in Huizinge en had een kracht van 3,6.

De hevigste aardbevingen in de provincie Groningen:

  1. 3.6 in Huizinge in 2012
  2. 3.5 in Westeremden, 2016
  3. 3.4 in Westerwijtwerd, 2019
  4. 3.4 in Zeerijp, 2018
  5. 3.2 in Garrelsweer, 2013
  6.  

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gaat nu gegevens over de aardbeving van vanochtend verzamelen. Daarna bekijkt de toezichthouder of extra maatregelen moeten worden genomen om de kans op nieuwe aardbevingen te verkleinen. Na de beving van vorig jaar in Zeerijp adviseerde het SodM om de gaswinning terug te draaien naar 12 miljard kuub.De Veiligheidsregio Groningen roept mensen op om bij hun buren te gaan kijken of daar alles goed is. De beving heeft nog niet geleid tot inzet van de hulpdiensten, meldt de Veiligheidsregio.

Bron NOS en nU

  • T