Aantal recalls in Europa in alle sectoren fors gedaald door Corona-pandemie; Nederlands koploper in drank- en voedselsector

 Volgens het laatste indexrapport van Stericycle is het aantal recalls  in Europa dramatisch gedaald in het tweede kwartaal van 2020 doordat de Covid-19 pandemie de productie en de consumentenuitgaven heeft doen afnemen. Het aantal teruggehaalde producten daalden in alle sectoren, waarbij kleding lijst aanvoerde met een daling van 89% in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019, gevolgd door medische apparatuur met 79% en automotive 77%. De elektronicasector zag het aantal terugroepingsberichten met 70% dalen,, terwijl in de farmaceutische sector het aantal recalls met 45% daalde en in de  voedingsmiddelen- en dranksector met 27%.

 “Nu het dagelijkse leven in het afgelopen kwartaal effectief is gestopt of veranderd, is het een interessante analyse geweest voor de Q2-index”, zegt Stericycle. “In elke categorie zijn er jaar-op-jaar aanzienlijke dalingen in het aantal recallmeldingen  geweest, aangezien de productie van de industrie vertraagt, de focus verschuift naar de productie van hoognodige voorraden aan door virussen getroffen landen en de financiële gevolgen leiden tot banenverlies en bezuinigingen, wat gevolgen heeft voor de consumentenuitgaven.” Volgens Stericycle moeten bedrijven door de recente daling in het aantal recalls ervoor waken zichzelf in slaap te laten sussen. “. “Hoewel sommige regelgeving een tijdelijke versoepeling heeft ondergaan, zullen de zaken geleidelijk terugkeren naar een nieuw normaal en dat maakt  bedrijven zonder een terugroepstrategie kwetsbaar .”

Stericycle zegt dat de pandemie de oorzaak is van de algehele daling van het aantal terugroepacties. Maar het is ook mogelijk dat de cijfers gedeeltelijk zijn gedaald omdat “sommige problemen niet aan het licht komen”, voegt hij eraan toe. Stericycle maakt zich zorgen over de manier waarop de auto-industrie – die naar eigen zeggen een ‘hamerslag’ heeft gekregen van de pandemie, om kan gaan met terugroepacties en met zoveel andere problemen. Het rapport zegt dat de pandemie verdere verandering zal veroorzaken en zelfs een geheel nieuw bedrijfsmodel zal vereisen voor de automobielsector. Het waarschuwt dat verandering risico’s met zich meebrengt.

Voedsel en drank: De Food & Beverage-sector voert qua aantallen de recall-ranglijst aan met 582 meldingen, ruim een kwart lager dan de 800 vorig jaar in het tweede kwartaal.  De meeste recalls vonden in Nederland plaats (73), gevolgd door groot-Brittannië(72), Duitsland (46) en België en Bulgarije (beide 37). Het ging de afgelopen periode vooral om kip- en kippenvleesproducten (126), vooral uit Litouwen )28) en Tsjechië (22).  In 89 gevallen (was 118) werden drank- en voedselproducten zelf uit de markt gehaald, 60 keer (78) vond de recall op aandrang door consumenten plaats, 60 keer (80) werden de producten vernietigd en in 47 (28) gevallen  vond een melding door de autoriteiten plaats.

Medische apparatuur: Daar waar in het tweede kwartaal van 2019 het aantal medische apparaten dat uit de markt was gehaald maar liefst 2.145 bedroeg, was dat aantal een jaar later met maar liefst 79% teruggelopen tot 452, volgens op 458 recalls in het eerste kwartaal. Het ging in 211 gevallen (47%) om kwaliteitsissues, bij 70 recalls om software-issues, geen of verkeerde specificaties (28), verkeerde labeling (13) en overige oorzaken (130). In Italië (1220) en Denemarken (70) was sprake van een forse toename van het aantal recalls, vooral als gevolg van kwaliteitsissues. In de VS was er daarentegen sprake van een forse afname: met 97% van 549 in Q2 2019 naar 6 in hetzelfde kwartaal dit jaar.

Automotive:Het aantal recalls daalde in vergelijking met vorig jaar met 77%:  van 547 naar 125, volgens op 133 recalls in het eerste kwartaal van dit jaar. De kans op letsel lag aan het overgrote deel van de recalls ten grondslag: 104 (was 483), op ruime afstand gevolgd door het brandrisico (13/46), brand/letsel (6/11), milieu, gezondheid en overige oorzaken (2/7). DE meeste recalls betroffen Duitse auto’s (51). Daarna volgen auto’s van Franse, Japanse, Britse, Amerikaanse en Spaanse origine.

Elektronica: Na 44 recalls in het eerste kwartaal meldt Stericycle voor de periode april-juni  46 uit de markt gehaalde elektronicaproducten. China voert andermaal de lijst aan met 29 recalls, wat echter beduidend lager in dan de 148 vorig jaar. De kans op letsel lag in 16 (was 1) gevallen ten grondslag aan het uit de schappen halen, gevolgd door de kans op elektrische schokken (14/23), brand, brandverwondingen en elektrische schokken (9/1),brand/elektrische schokken (4/5|) en milieuvervuiling/chemisch (1/0) De meest uit de markt gehaalde producten waren dit geen geen usb-sticks (plek 2) maar elektrische cirkelzagen 935% van alle recalls)

Medicijnen:In het tweede kwartaal werden 43 recalls geregistreerd, een daling met 45% ten opzichte van het eerste kwartaal. Net als in het eerste kwartaal van dit jaar waren de meeste recalls (7) het gevolg van verkeerde specificaties. In vier landen werden meer dan vijf keer medicijnen uit de markt gehaald: Duitsland, UK, Portugal en Denemarken. In Frankrijk vonden slechts drie recalls plaats, een forse daling ten opzichte van de 18 in het tweede kwartaal van 2019. En in Portugal daalde dat aantal van 21 naar 6 en in de UK daalde van 20 naar 7.

Kleding: Het aantal uit de markt gehaalde kleding daalde in een jaar tijd explosief: van 241 naar 27, volgens op 33 recalls in het eerste kwartaal. Griekenland voert de lijst aan met 10 recalls, gevolgd door Finland (8) en Duitsland (4). De meeste terughalingen vloeiden voort uit chemische fouten (13), een toename met maar liefst 333% en opzichte van een jaar geleden.De kans op verstikking of verwurging lag aan 7 recalls ten grondslag.  Stericycle verwacht echter dat het aantal kledingrecalls in het derde en vierde kwartaal van dit jaar  met meer dan 100% zal toenemen, mede door een verwachte toename van het aantal illegale kledingproducten