Aantal ongevallen met spookrijder stijgt

Het aantal ongevallen met een spookrijder in België is gestegen vorig jaar. Dit meldt het Belgische Vias Institute op basis van de onlangs gepubliceerde cijfers van de FOD Economie, schrijft Autoschadeportaal.nl.

Vorig jaar waren er 16 ongevallen met een spookrijder op de autosnelweg, vijf meer dan in 2016 en het hoogste cijfer sinds 2009. Ongevallen met een spookrijder maken 0,35% uit van alle letselongevallen op de autosnelwegen, maar zijn verantwoordelijk voor 3,5% van alle verkeersdoden op de autosnelwegen. De ernst van ongevallen met een spookrijder is dan ook 10 keer groter dan de gemiddelde ernst van alle letselongevallen op een autosnelweg, aldus Vias Intitute.

Letselongevallen
In totaal vielen er in de afgelopen 10 jaar 265 slachtoffers in 123 ongevallen waarbij een spookrijder betrokken was. Hiervan waren er 41 doden en 224 gewonden, ofwel ongeveer 1 dode per 3 ongevallen met spookrijders. Ook blijkt dat in meer dan 1 op 3 gevallen de spookrijder onder invloed van alcohol was.Verder vindt 44% van alle letselongevallen met een spookrijder ‘s nachts plaats. Dit is proportioneel 2 keer meer dan wat we zien bij totaal aantal letselongevallen op een autosnelweg, waarvan er ‘slechts’ 22% ’s nachts gebeuren.

18% van de spookrijders die betrokken raken bij een ongeval, is ouder dan 65 jaar. Spookrijden komt dus relatief gezien veel vaker voor bij senioren dan bij jongeren. Maar in absolute cijfers zijn er de meeste spookrijders bij de 25-44 jarigen.

Bron Autoschadeportaal