Aantal letsels door hoverboards drastisch gestegen

n

In 2016 vonden naar schatting 1.300 SEH-behandelingen in Nederland plaats naar aanleiding van letsel opgelopen tijdens gebruik van een hoverboard. De cijfers waren in 2015 nog verwaarloosbaar. Hoverboards zijn onder kinderen en jongeren populaire, zelfrijdende tweewielers zonder stuur en zitting waar niet mee op de openbare weg mag worden gereden. Het maandelijks aantal letsels liep in de eerste helft van 2016 gestaag op tot ruim 200 in september. In vrijwel alle gevallen (97%) ontstond het letsel door een val, soms door een botsing. Twee derde deel (65%) van de slachtoffers liep een fractuur op, vaak aan de pols (35%). Het hoge aantal fracturen is opvallend; in het algemeen is het percentage fracturen bij ongevallen rond de 40%, zo blijkt uit een publicatie van VeiligheidNL.

Letsels door hoverboards worden in de overgrote meerderheid opgelopen door kinderen. Ruim de helft van de SEH-bezoekers met letsel door het gebruik van een hoverboard is in de leeftijd 10-14 jaar, ruim één op de tien 5-9 jaar. Deze bevinding komt overeen met het onderzoek uit de VS, waar de stijgende populariteit van hoverboards samengaat met een groeiend aantal letsels. De groep 20-jarigen en ouder zorgt voor het op een na hoogste aantal behandelingen op de spoedeisende hulp: bij mannen is dat 30% en bij vrouwen 20%. Bij 15- tot 20-jarigen zijn die percentage 5 resp. 10%. De meeste verwondingen deden zich voor aan schouder/arm/hand: ca 900 stuks, oftewel 71%, waarvan ongeveer 400 (35%) aan pols. Op ruime afstand volgen letsels aan heup/been/voet (200/, 15%), hoofd/hals /nek, romp/wervelkolom en overig (allen 5%).

 

“Het aantal SEH-behandelingen als gevolg van een ongeval met een hoverboard is in vergelijking met waveboards en spacescooters aanzienlijk hoger, en slechts iets lager dan het aantal ongevallen met skateboards waarvan toch een veel groter gebruik wordt verwacht”, meldt VeiligheidNL. Vorig jaar leidden 1.600 ongevallen met een skateboard tot een bezoek aan een spoedeisende-hulpafdeling van een ziekenhuis, even veel als in 2015 maar ca 200 minder dan in 2014. De 1.300 ongevallen met hoverboards komen op plek twee, op ruime afstand gevolgd door ongevallen met waveboards (700/700), longboards (400/300) en spacescooters (300/300). Het type en de ernst van het letsel komen bij alle genoemde soorten ‘speelgoed op wielen’ overeen. Ongevallen met hoverboards die leiden tot een bezoek aan een SEH-afdeling zijn dus niet ernstiger dan ongevallen met skateboards, longboards, waveboards en spacescooters.

 

Volgens VeiligheidNL wie uit onderzoek blijkt dat de meeste ongevallen gebeuren met kinderen die voor het eerst op de skates, het waveboard of de rolsneakers staan, Daarnaast  wijst het veiligheidsinstituut er op dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sinds maart 2017 vier meldingen heeft gekregen van branden die veroorzaakt zijn door hoverboards. “Het lijkt erop dat deze branden zijn ontstaan tijdens het opladen. De NVWA heeft op basis hiervan besloten onderzoek te doen”, aldus Veiligheid.NL. Op de website – www.veiligheid.nl – staan enkele aanbevelingen ter voorkoming van ongevallen met deze apparaten.