Aantal gevallen van piraterij na vorig laagterecord weer met bijna een kwart toegenomen

In de eerste helft van dit jaar werden er 107 gevallen van piraterij en gewapende overvallen op schepen geregistreerd. Dat betekent dat er na twee jaren achtereen waarin sprake was van een laagterecord – 87 vorig jaar, 98 in 2016- weer sprake is van een toename met bijna een kwart (23%). Al is het aantal nog niet zo hoog als de 134 incidenten in de eerste helft van 2015 en nog altijd ver onder de ‘hoogtijdagen’ van de piraterij op zee – 2004 en 2010 met ruim 400 incidenten, zo blijkt uit cijfers van het International Maritime Bureau (IMB). Bovendien wordt volgens de opstellers van het rapport aangenomen dat het aantal incidenten in met name de Golf van Guinee beduidend hoger is dan gerapporteerd.

Het ging tussen januari en eind juni van dit jaar om 69 gevallen van boarding tegen 63 in dezelfde periode een jaar eerderom 23 (8) aanvalspogingen. Daarnaast werd er op 11 (12) schepen geschoten en werden vier (vijf) schepen gekaapt. Bij alle incidenten werden in totaal 102 (63) bemanningsleden gegijzeld, allen in de Golf van Guinee bij zes incidenten, en werden er 25 (41) ontvoerd. Bij alle aanvallen raakten net als in de eerste zes maanden van 2017 bij alle incidenten op zee drie personen gewond en zes (drie) bedreigd. In tegenstelling tot in de eerste helft van vorig jaar (2 doden) vielen er dit jaar tot dusver geen dodelijke slachtoffers bij alle gevallen van piraterij.

Behalve in de Golf van Guinee, waarin sprake was van een toename van het aantal incidenten, daalde het aantal piraterijgevallen in de andere zogeheten piracy hotspots’. IZo werd er voor de kust van Somalië dit jaar in he tweede kwartaal geen enkel incident gerapporteerd en daalde in dezelfde periode het aantal piraterij-meldingen in de wateren rond de Filipijnen van 13 naar 3.