Aantal gevallen van piraterij in eerste negen maanden van dit jaar bijna een kwart lager dan in zelfde periode van 2018

In de eerste negen maanden van dit jaar werden er in de wereld 119 gevallen van piraterij en gewapende overvallen op schepen geregistreerd. Dat zijn er fors (23,7%) minder dan de 156 in dezelfde periode van vorig jaar en ongeveer gelijk aan de 121 incidenten in die van 2017, zo blijkt uit cijfers van het International Maritime Bureau (IMB).

Het ging tussen begin januari en eind september van dit jaar om 95 gevallen van boarding tegen 107 en 92 in dezelfde periode in de twee jaar daarvoor. Daarnaast deden er tien aanvalspogingen voor (was 32 resp 11), werd er op eveneens tien (twee keer 13) schepen geschoten en werden vier (4 resp 5) schepen gekaapt. Ook het aantal gegijzelde  bemanningsleden liep fors terug: naar 49 (112 resp 80).

Hoewel het totaal aantal incidenten afnam, bleef het aantal overvallen gelijk waarbij geweren (35 vs 37)  en messen (24 vs 25x) werden gebruikt. “Deze cijfers bevestigen onze zorgen over de constante bedreiging voor de veiligheid van de  bemannigsleden op schepen”, verklaart het IMB. “Vooral de Golf van Guinee blijft een brandhaard en een regio die een hoog risico vormt voor piraterij en gewapende overvallen. In deze regio vond maar liefst 86% van alle gijzelingen van bemanningsleden plaats en 82% van alle ontvoeringen in de wereld. Elf gijzelingen werden gemeld  in Lagos, hoger dan in welke andere wereldhaven ook.

Daar staat tegenover dat er betere geluiden zijn te vernemen over een vroegere hotspot Somalië, waar tussen begin januari en eind september geen enkel maritiem incident werd geregistreerd. Verbeteringen doen zich daarnaast ook voor in Indonesië waar in de eerste negen maanden van dit jaar 20 aanvallen en aanvalspogingen op schepen werden gemeld. In de afgelopen vijf jaar  heeft Indonesië haar aandeel in de wereldwijde piraterij drastisch gereduceerd. In 2015 deden in deze regio nog 86 aanvallen en pogingen daartoe voor.