Aantal bezoeken Spoedeisende Hulp door alcoholvergiftigingen in tien jaar tijd met bijna 40% gestegen

Het aantal bezoeken aan Spoedeisende Hulp Afdelingen (SEH) als gevolg van een alcoholvergiftiging is in tien jaar tijd toegenomen met 39%. De stijging werd vooral veroorzaakt door de leeftijdsgroep 25-54 jaar, en het meest door mannen. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie door VeiligheidNL van het aantal Spoedeisende Hulpbehandelingen naar aanleiding van alcoholvergiftigingen en ongevallen door alcoholgebruik.   

In 2017 zijn naar schatting 6.000 personen behandeld aan een alcoholvergiftiging op een Spoedeisende Hulp-afdeling. Onder hen waren meer mannen (60%) dan vrouwen (40%). Het aantal alcoholvergiftigingen was het hoogst in de leeftijdscategorie 18-24-jarigen. Het aantal alcoholvergiftigingen op de Spoedeisende Hulp-afdeling in de leeftijdsgroep 12-17 jaar is in de laatste tien jaar niet significant gestegen.

Kinderartsen, die wegens alcoholvergiftigingen in het ziekenhuis opgenomen kinderen registreren voor het Nederlands Signalerings Centrum Kindergeneeskunde, rapporteerden in 2017 wel een stijging ten opzichte van 2016. Maar het aantal van 2017 lag lager dan het aantal in 2015. Het NSCK constateerde dat er geen sprake lijkt te zijn van een opnieuw fors stijgende trend. In huisartsenposten werden in 2017 nog 900 jongeren door een huisarts behandeld voor een alcoholvergiftiging, vergelijkbaar met het jaar ervoor.
Ongevallen met alcohol 
Naast alcoholvergiftigingen kan alcoholgebruik ook leiden tot een ongeval met letsel als gevolg. In 2017 werden naar schatting 17.800 personen behandeld op een SEH-afdeling naar aanleiding van een ongeval of geweldpleging waarbij, voor zover bekend, alcohol betrokken was. Omdat niet voor alle SEH-bezoeken de betrokkenheid van alcohol wordt geconstateerd of vastgelegd, is dit een onderschatting van het werkelijke aantal alcohol gerelateerde SEH-bezoeken. De kans op een ongeval waarbij alcohol betrokken was, was veruit het hoogst voor jongens in de leeftijd 18-24 jaar. Mannen liepen bijna drie keer meer kans op een alcohol-gerelateerd SEH-bezoek dan vrouwen.