Aantal auto inbraken 2020 gedaald, maar stijging buiten lockdown

Afgelopen jaar werd er 6,7% minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van een jaar eerder. Deze daling was het sterkst in de provincie Limburg, waar zelfs 22,3% minder auto-inbraken werden geregistreerd. Opvallend is wel dat er vorig jaar in de maanden buiten de lockdown juist vaker werd ingebroken dan in dezelfde maanden in 2019. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van politiedata. 

De coronamaatregelen lijken een sterke invloed te hebben op het aantal auto-inbraken. Zo nam het aantal inbraken in auto’s tijdens de eerste lockdown in 2020 af met gemiddeld 16,7%, terwijl in januari en februari het aantal incidenten juist steeg met respectievelijk 7,7% en 12,8% ten opzichte van een jaar eerder. 

Na de eerste lockdown nam het aantal auto-inbraken weer toe. In de maanden juli tot en met september werden namelijk gemiddeld 9,1% meer incidenten gemeld dan in 2019. Ook tijdens de huidige lockdown gaan auto-inbrekers weer minder vaak op pad. Van oktober 2020 tot en met februari 2021 werd er gemiddeld 28,7% minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Na Limburg waren er ook flinke dalingen te zien in Groningen (-21,6%), Flevoland (-19,5%) en Friesland (-19,0%) ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal auto inbraken steeg juist het hardst in Zeeland, namelijk met 54,7%. Ook in Drenthe was een grote toename te zien (30,5%). 

Kijk hier voor de auto-inbraakmonitor van Independer met data en kaarten.   .