Aantal arbeidsongevallen Nederland onder gemiddelde EU

Vorig jaar overkwam 3% van alle werknemers een ongeval op het werk. Daarvan moest iets minder dan de helft daarvan – 1,4% – als gevolg hiervan ten minste één dag verzuimen. In de bouwnijverheid lag dit percentage twee keer zo hoog. Daarnaast komen in ons land arbeidsongevallen met minimaal vier dagen verzuim iets minder vaak voor – bijna 1.400 ongevallen per 100.000 werknemers  – dan gemiddeld in de Europese Unie (ruim 1.600 ongevallen) , zo blijkt uit een onderzoek van CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die in samenwerking met TNO wordt afgenomen. In 2015 verzuimden 96.000 werknemers in Nederland minimaal één dag als gevolg van een arbeidsongeval. Veel voorkomende letsels waren ontwrichtingen, verstuikingen, verrekkingen en (oppervlakkige) verwondingen. Minder verzuimongevallen Nederland vergeleken met EU

Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat in de horeca de meeste arbeidsongevallen plaatsvonden;  het overkwam 5,9% van de horecamedewerkers. De op een na gevaarlijkste bedrijfstak  is de bouw (4,4%), gevolgd door de sector vervoer en opslag (4,2%), de industrie (3,8%), terwijl ook de gezondheidszorg (3,5%0 en de handel (3,1% bovengemiddeld scoren. Vorig jaar bleef 2,8% van de werknemers in de bouw na een ongeval minimaal een dag weg van het werk, twee keer zoveel als het gemiddelde van alle bedrijfstakken samen. Ook verzuimen werknemers in industrie, horeca (beide 2,2%)en vervoer en opslag (2,1%) meer dan werknemers in andere bedrijfstakken door een ongeval op het werk. In deze bedrijfstakken was dat in 2015 ruim 2 procent. In de horeca vinden bovendien vaak kleinere ongevallen plaats die niet leiden tot verzuim.

Overzicht per bedrijfstak

Gerangschikt per branche betrof het aantal arbeidsongevallen resp.het aantal werknemers dat minimaal  één werkdag verzuimde na een ongeval op het werk:

Alle werknemers: 3% resp 1,4%

Bouw: 5,9% resp 2,8,%

Horeca: 5,9% resp 2,2%

Industrie: 3,8% resp 2,2%

Vervoer en opslag: 4,2% resp 2,1%

Landbouw: 3% resp 1,4%

Handel: 3,1% resp 1,4%

Cultuur, sport en recreatie: 2,7% resp 1,1%

Zakelijke dienstverlening: 2,3% resp 0,9%

Gezondheidszorg: 3,5% resp 1,1%

Openbaar bestuur: 2,3% resp 0,9%

Onderwijs: 1,7% resp 0,7%

Informatie en communicatie: 0,7% resp 0,4%

Financiële dienstverlening: 0,8% resp 0,3%

Veiligheidsmaatregelen

Van alle werknemers in alle bedrijfstakken vindt ongeveer één op de veertien (7%) dat er (verdere) veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Zeven bedrijfstakken scoren hierbij bovengemiddeld: Werknemers in de industrie zien struikelen, uitglijden, zich snijden of steken als de belangrijkste gevaren in hun werk. Zij vinden het vaakst van alle werknemers dat binnen hun organisatie (nog meer) maatregelen genomen moeten worden rondom veiligheid en preventie van arbeidsongevallen: 11,8%, gevolgd door werknemers in de bouw (11,2%) en landbouw (9,8%), Ook de sectoren vervoer en opslag (9,2%), horeca (8,9%), cultuur, sport en recreatie  (8,2%) en  handel (7%) scoren hoger dan gemiddeld.  Werknemers in de zakelijke dienstverlening (6,2%), gezondheidszorg (6%), openbaar bestuur (5,8%), onderwijs (3,2%), financiële dienstverlening (1,6%) en informatie en communicatie (1,4%) achten minder vaak dat er verdere veiligheidsmaatregelen in hun sector getroffen moeten worden.