Aantal aangiftes fietsdiefstal gedaald

 

Steeds minder mensen doen aangifte van fietsdiefstal. In 2017 ontving de politie 79.000 aangiftes. Dat is bijna 20 procent minder dan een jaar eerder. Dat laat de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) weten op basis van de meest recente politiecijfers.

Volgens de stichting betekent de sterke daling van het aantal aangiftes niet dat er minder fietsen worden gestolen, maar dat mensen het lastiger vinden om aangifte te doen. Sinds juni 2016 is het bij het doen van online aangifte verplicht om in te loggen met DigiD. Sinds 1 april 2017 is ook controle per sms verplicht.

Meeste diefstallen in Delft
Uit de politiecijfers blijkt verder dat de kans op fietsdiefstal het grootst is in Delft. 16 van de 1000 inwoners van deze stad deden het afgelopen jaar aangifte hiervan. In Enschede en Utrecht is het ook niet bepaald veilig om een fiets op straat te laten staan. In die steden deden 12,7, respectievelijk 12,6 van de 1000 inwoners aangifte. Landelijk deden gemiddeld 4,6 op de 1000 inwoners aangifte van ontvreemding van hun fiets.