7 november a.s.: BSA organiseert seminar over ‘De  wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra)’

 

Op 8 november 2016 heeft de Eerste Kamer de ‘Wet normalisering rechtspositie ambtenaren’ (Wnra) aangenomen. Vermoedelijk treedt de wet in werking in 2020. Veruit de meeste werknemers in de publieke sector zullen door deze verandering onder hetzelfde arbeidsrecht gaan vallen als de werknemers in de marktsector, een switch dus van publiek- naar privaatrecht. Dat betekent nogal wat. Wat verandert er in uw organisatie? En/of voor uw werk? BSA organiseert op 7 november a.s. een seminar  bij Igluu in Den Haag.  Tijdens dit seminar worden de aspecten van de Wet Normalisering Ambtenaren (Wnra) toegelicht vanuit verschillende invalshoeken, waarna (interactieve) workshops zullen worden gehouden over de impact van de Wnra op (letsel)schaderegeling, en op tucht- en procesrecht.

‘De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren: een nieuw ambtenarenrecht’. Zo luidt de volledig titel van het seminar. Veruit de meeste werknemers in de publieke sector zullen in de toekomst onder hetzelfde arbeidsrecht vallen als werknemers in de marktsector. De voor ambtenaren geldende rechtspositie is dan niet langer publiekrechtelijk, maar privaatrechtelijk van aard. Met de Wnra wordt het ambtenarenrecht niet afgeschaft, maar wordt juist een nieuw ambtenarenrecht geïntroduceerd. Voor 800.000 ambtenaren wijzigt de rechtspositie. Wat zijn de nieuwe regels? Hoe verhouden ze zich tot de oude? En tot het reguliere arbeidsrecht? Wie wordt erdoor geraakt? Waar hebt u in uw werk straks rekening mee te houden?

In het eerste deel van de middag nemen de sprekers de aanwezigen hierin mee. Tijdens de verdiepingssessies wordt nader ingegaan op de impact van de Wnra op schaderegeling, tuchtrecht en procesrecht. Aansluitend is er gelegenheid om bij een borrel na te praten.

 Sprekers
Op het seminar komen drie vooraanstaande sprekers aan het woord:

Programma

12:45 – 13:15  Inloop en koffie

13:15 – 13:25  Welkomstwoord en introductie sprekers

13:25 – 13:55  Inleiding Wnra, mr. A.J.M. (Ed) van Meer
Wat is de Wnra en waarom leidt dat tot nieuw arbeidsrecht?| Achtergrond normalisering | Wie zijn straks (op)nieuw ambtenaar en wie niet (meer)? | Wat betekent de Wnra voor de individuele rechtspositie van de toekomst?| Begrip overheidswerkgever in de Ambtenarenwet | Consequenties nieuw arbeidsrecht voor publieke sector | Verschil arbeidsovereenkomst/aanstelling. Wat nog te regelen?

13:55 – 14:25  Collectieve aarbeidsovereenkomst en cao, mr. P.S. (Peter) van Minnen
Wat gaat cao-recht voor de publieke sector betekenen? | Kan cao-recht onverkort op de publieke sector van toepassing worden? | Welke onderwerpen uit huidige ambtenarenrechtsposities kunnen wel/niet mee in een fictieve cao (vanwege wel/niet strijdig met regels burgerlijk recht)

14:25 – 14.55  Ontslag en procesrecht (rechtsbescherming), Prof. mr. dr. A.R. (Ruben) Houweling
Hoe gaat het nieuw ontslagrecht eruit zien? | Wordt ontslaan ambtenaar anders/moeilijker/makkelijker?|Wijzigingen procesrecht

14:55 – 15:15  Pauze

15:15 – 17:15  Verdiepingssessies
Er kan worden deelgenomen aan twee verdiepingssessies, mr. A.J.M. (Ed) van Meer zal tijdens de sessies rondlopen om vragen te beantwoorden.

15:15 – 16:15
A: verdieping: impact Wnra op schaderegeling (mr. J. (Jasper) W.F.  Overtoom)
B: verdieping tuchtrecht (mr. P.S. (Peter) van Minnen)
C: verdieping procesrecht (prof. mr. dr. A.R. (Ruben) Houweling)

16:15 – 17:15
A: verdieping: impact Wnra op schaderegeling (mr. J. (Jasper) W.F.  Overtoom)
B: verdieping tuchtrecht (mr. P.S. (Peter) van Minnen)
C: verdieping procesrecht (prof. mr. dr. A.R. (Ruben) Houweling)

17:15 – 18:00  Plenair: interview sprekers en forum

 

18:00                Slotwoord en borrel