55 procent Duitse en Amerikaanse automobilisten denkt er niet aan om in autonoom voertuig te stappen’

Ruim de helft van de Duitse en Amerikaanse respondenten in een onderzoek van Gartner zegt er niet aan te moeten denken om in een zelfrijdende auto te stappen: zij hebben geen vertrouwen in de techniek.Dat meldt onderzoeksbureau Gartner, dat 1.519 Amerikanen en Duitsers bevroeg in een onderzoek naar consumententrends in automotive.

Gartner verwacht dat er rond 2020 verschillende volledig autonome voertuigen op de markt komen. Het duurt vervolgens echter tot ongeveer 2025 tot de impact van zelfrijdende auto’s op de economie en de maatschappij voelbaar gaat worden. Dit voorjaar omschreef onderzoeksbureau Rethink X die impact als het verdwijnen van particulier autobezit en daarmee ook een groot deel van de automotive sector; ook brengt autonoom rijden grotere verkeersveiligheid en lagere kosten voor transport. Ook KPMG voorspelt fors lagere kosten voor mobiliteit.

De meeste respondenten van het Gartner-onderzoek zagen een aantal soortgelijke voordelen: autonome voertuigen zorgen voor lager brandstofverbruik per kilometer, minder en minder ernstige ongevallen, de mogelijkheid om tijdens de reis te werken of te ontspannen en een garantie op veilig vervoer ook als de bestuurder moe is. Aan de andere kant koesterde een deel van de respondenten twijfels over het vermogen van zelfrijdende voertuigen om om te gaan met onverwachte situaties. Ook baarden mogelijke storingen en de veiligheid van het systeem hun zorgen.

Uit het onderzoek bleek bovendien dat mensen die nu al autodeelconcepten en taxi-apps als Uber of Car2go gebruiken, grotere interesse hebben in bezit of gebruik van autonome voertuigen.

Bron automotive