31 maart 2017: PIV-Jaarconferentie ‘Veiligheid Voorop!’

 

Veiligheid Voorop! Naar minder ongevallen en minder hobbels in de letselschaderegeling. Dat is de titel van de (17e) PIV-Jaarconferentie, die dit jaar op 31 maart 2017 van 10.00 tot 16.30 uur wordt georganiseerd door de Stichting PIV en Studiecentrum Kerckebosch in Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn. Tijdens de conferentie, waarbij Tom van ‘t Hek als dagvoorzitter optreedt, wordt antwoord gegeven op vragen als ’Wat kunnen wij doen om veiligheid te bevorderen?’, ‘ Hoe kunnen wij ons gedrag aanpassen, zodat het aantal ongevallen afneemt?’ ‘En als er dan toch een ongeval plaatsvindt waarbij iemand letsel oploopt, hoe kunnen wij dan zorgen dat de schaderegeling zo goed mogelijk verloopt?’.

Traditiegetrouw geven tijdens de PIV-Jaarconferentie een groot aantal sprekers acte de presence, zowel bij een viertal plenaire sessies als een zevental parallelsessies. ‘ Waarom slimme mensen domme dingen doen: over verkeersgedrag, veiligheid en preventie’ is de titel van de lezing waarin verkeerspsycholoog dr Gerard Tertoolen aan de hand van ‘een korte reis door ons brein’ laat zien waarom wij in het verkeer doen wat we doen, en dat we ook vaak niet doen wat we eigenlijk wel zouden moeten doen. Aansluitend vertelt voormalig letselslachtoffer Gerda van ’t Land in haar presentatie getiteld (On)afhankelijkheid is vrijheid  over het benutten van mogelijkheden, de schaderegeling 43 jaar geleden en over het proces van ouder worden en de invloed daarvan op haar letsel en mogelijkheden.

De titel van de presentatie van prof. mr. Gijs van Dijck, hoogleraar Privaatrecht, Universiteit van Maastricht, luidt: ‘Naar een nieuw schadevereiste in het aansprakelijkheidsrecht’.  Bij het bepalen van de schade moet worden teruggekeken, terwijl soms vooruitkijken gewenst is. Hoe moet het schadevereiste worden aangepast, zodat het vooruitkijken beter mogelijk maakt? Een oplossing is om het model van een vergelijking tussen de situatie met en zonder de gebeurtenis los te laten en de pijlen te richten op herstel binnen de ontstane toestand. De vergelijkingstoestand wordt dan niet de benadeelde zoals deze was, maar zoals die nog kan zijn of worden. Voor de slotpresentatie is  prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit en bekend als de ‘Breinprofessor’ uit De Wereld Draait Door’, bereid gevonden een inleiding te verzorgen met als titel ‘Het brein na een trauma’. Hij gaat onder meer in op vragen als ‘Hoe werkt het brein na een trauma?’ en ‘Hoe kun je het herstel bevorderen en waar moet je rekening mee houden?’

Parallelsessies

Er zijn in de middag zeven parallelsessies waarvan er twee kunnen worden gevolgd. De onderwerpen zijn:

§  Do’s en don’ts bij arbeidsdeskundige opdrachten;

§  De PIV Audit: een stimulans tot verbetering

§  Het voorkomen van taal- en cultuurbarrières in de letselschaderegeling

§  De Wmo en de Wlz in de praktijk van het slachtoffer

§  Veiligheid en preventie in het medische aansprakelijkheidsrecht

§  Veiligheidsregels in de rechtspraak

§  Zorgschaderegeling in de letselschadepraktijk; de noodzaak van een (door de branche zelf opgestelde) regeling

Meer informatie en aanmelden:  http://www.pivjaarconferentie.nl of klantenservice@kerckebosch.nl.