Letselschade-expert Yme Drost wil 7.000 euro per chroom-6-geval bij Defensiensiemedewerkers

Werknemers van Defensie die hebben blootgestaan aan de kankerverwekkende stof chroom-6 – zoals in het voormalige NAVO-depot in Ter Apel – willen dezelfde schadevergoeding als mensen die in Tilburg met deze stof hebben gewerkt. Dat zegt letselschadespecialist Yme Drost namens driehonderd cliënten.De gemeente Tilburg meldde onlangs  dat achthonderd mensen die in een werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen hebben gewerkt met chroom-6 kunnen rekenen op een schadevergoeding van 7.000 euro netto.

Drost eist nu ditzelfde bedrag voor zijn cliënten ‘of ze nu ziek zijn geworden of niet’. De advocaat stelt dat de mensen die niet ziek zijn ‘voortdurend bloot staan aan de angst of ze misschien nog ziek worden. Mensen die ziek zijn geworden krijgen een schadevergoeding die varieert van 5.000 tot 40.000 euro.Drost benadrukt dat Defensie de mensen ‘willens en wetens heeft blootgesteld aan gevaarlijke stoffen’.

Regeling met vakbonden

Een woordvoerder van Defensie liet weten dat het ministerie de Tilburgse regeling gaat bekijken. Defensie benadrukt dat de regeling die het departement vorig jaar presenteerde voor het Defensiepersoneel is overeengekomen met de vakbonden.Die regeling is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, en er is gebruik gemaakt van externe experts.Defensie wijst erop dat gedupeerden ook altijd een individuele claim kunnen indienen. Het ministerie beseft ‘heel goed dat geen enkel bedrag het leed van onze oud-collega’s kan verzachten.

Bron RTV Oost en RTV Noord