25 september 17.30 uur: Bevingen Uithuizermeeden en Uithuizen leiden tot 136 schademeldingn

Na de bevingen van 2.7 en 1.7 op de schaal van Richter op zaterdag 24 september, zijn er tot op heden 136 schademeldingen bij het IMG binnengekomen, waarvan er 50 zijn gelegen binnen het effectgebied van de bevingen. Er zijn drie meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie.Sinds gisteren is er een nieuwe melding van een mogelijk acuut onveilige situatie gedaan in Uithuizen. Er zal een veiligheidsinspectie plaatsvinden. Eerder al werden twee meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie gedaan, waarna er geen preventieve veiligheidsmaatregelen nodig bleken. Deze adressen waren gelegen in de omgeving van Uithuizen.

Meldingen uit effectgebied

De beving bij Uithuizermeeden van 2.7 op de schaal van Richter kan aan woningen tot voorbij plaatsen als Warffum, Bedum en Leermens schade hebben veroorzaakt. Binnen het effectgebied van de beving liggen plaatsen als Loppersum, Middelstum, Roodeschool, en vanzelfsprekend ook Uithuizen en Uithuizermeeden. Er zijn sinds zaterdagochtend tot eind van de zondagmiddag 50 meldingen gedaan in dat gebied, waar dat er normaal gemiddeld 7 per dag zijn.

Maatwerk en vaste vergoeding

Naar aanleiding van een beving komen er vaak ook schademeldingen binnen uit een veel groter gebied. Er kwamen 86 meldingen binnen uit plaatsen als de stad Groningen, Hoogezand en Zuidhorn. Gemiddeld komen er afgelopen twee maanden op een dag circa 107 schademeldingen binnen bij het IMG. Op een zaterdag en zondag ligt dat gemiddeld genomen iets lager: respectievelijk 58 en 72 schademeldingen. Van de binnengekomen 136 meldingen is door 27 schademelders gekozen voor afhandeling via een vaste vergoeding, twee van hen wonen binnen het effectgebied van de twee bevingen die bij Uithuizermeeden en Uithuizen plaatsvonden.