10 jaar LRGD: Rechtspraak gebaat bij geregistreerde gerechtelijke deskundigen

Dit jaar bestaat de Stichting Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen (LRGD) tien jaar. Deze onafhankelijke stichting stelt zich ten doel “een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het deskundigenbewijs in de rechtspleging door het beheren van een openbaar register met gerechtelijke deskundigen die voldoende toegerust zijn om adequaat op te kunnen treden in de rechtspleging.”. “Daarmee zijn alle betrokkenen gebaat”, benadrukt mr. Nico Keijser, secretaris van de LRGD  en één van de inmiddels ca. 300 geregistreerde Gerechtelijke Deskundigen (GD) die staan ingeschreven in het LRGD-Register, verdeeld over een 60-tal vakgebieden.

In een interview in het vandaag verschijnende digitale magazine van Risk & Business geeft hij antwoord op de vraag waarom een opgeleide en geregistreerde gerechtelijke deskundige nodig is? “Om de rechter/griffie adequaat – via een zogeheten deskundigenbericht – dusdanig te kunnen informeren over de vakinhoudelijke aspecten van een geschil, dat hij daarover in een rechtszaak een weloverwogen uitspraak kan doen”, antwoordt Keijser. “Immers, hoe kan de rechter bepalen of een deskundige daadwerkelijk deskundig is?  Hij kan dat, bij gebrek aan kennis, immers niet feitelijk zelf vaststellen. Het LRGD-Register biedt hen daarvoor een leidraad en een hulpmiddel.” Daarnaast kunnen ook partijen met een (dreigend) geschil een bij het LRGD geregistreerde deskundige inschakelen als partijdeskundige. Ook voor hen is het volgens Keijser van belang dat zij hiervoor een deskundige kunnen inschakelen die niet alleen een specialist is op het betreffende vakgebied, maar die ook weet hoe de procesgang in elkaar steekt en waaraan een goed (partij)deskundigenbericht moet voldoen.

 Hoewel men bij de LRGD geen concrete cijfers heeft over de mate waarin ingeschreven GD’s  worden ingeschakeld door zowel de rechterlijke macht als andere partijen, zegt Keijser waar te nemen dat de frequentie toeneemt.  “Een indicatie is het aantal informatieverzoeken die bij het secretariaat en hemzelf binnenkomen over het LRGD en de in het register ingeschreven gerechtelijke deskundigen. Daarnaast hebben wij aanwijzingen dat zij vaker worden benoemd, zowel als gerechtelijke deskundige door rechters en griffies en als partijdeskundige door advocaten en anderen bij een juridisch geschil betrokken partijen.”

 .”