Waarschuwing voor ‘crash for cash’-oplichters op brommers die frontaal op automobilisten inrijden


Fraudeurs op brommers rijden frontaal in op automobilisten in een opkomende verzekeringsfraude die al duizenden slachtoffers heeft gemaakt, zo waarschuwen de Britse autoriteiten. Er wordt gevreesd dat duizenden automobilisten in het hele land onbewust het doelwit zijn geworden – en er is een dringende oproep gedaan om automobilisten te helpen de waarschuwingssignalen van de zwendel te leren kennen.Volgens het Insurance Fraud Bureau (IFB) zijn veel van de “crash for cash”-bromfietsoplichters koeriers die artikelen afleveren, waaronder afhaalmaaltijden.

Bijna elke Britse verzekeraar heeft valse claims ontvangen in verband met de fraude – met een gezamenlijke waarde van 27 miljoen pond – met meer dan 2.200 slachtoffers alleen al in Londen in de afgelopen twee jaar, waar het ‘epidemisch’ is geworden, zeggen onderzoekers.

Er wordt gevreesd dat duizenden andere automobilisten in het hele land onbewust het doelwit zijn geworden. Daarom is er nu  een dringende oproep gedaan om automobilisten te helpen de waarschuwingssignalen van de zwendel te leren kennen.

Hoe werkt de zwendel?

In tegenstelling tot de traditionele “crash for cash”-zwendel waarbij de oplichters op de rem van hun auto trappen in de hoop dat het slachtoffer achterop niet op tijd kan stoppen, wordt er bij deze zwendel met brommers op tegemoetkomende auto’s gereden.De bromfietsoplichter verbergt zich uit het zicht op een zijweg of parkeerplaats en rijdt dan opzettelijk op het slachtoffer in.Ze gooien dan meestal hun brommer op de grond en laten zich vallen om een verwonding te dramatiseren, voordat ze foto’s maken van het incident.De fraudeur heeft soms een medeplichtige die als getuige optreedt en de zwendel helpt te vergemakkelijken.

Er zijn ook meldingen van een medeplichtige die een busje gebruikt om het zicht van het slachtoffer te ontnemen voordat de brommer op hem inrijdt, waardoor de zwendel gemakkelijker uit te voeren is.De meeste gemelde incidenten hebben plaatsgevonden in het noorden van Londen, waar bewoners is verteld om waakzaam te zijn voor bromfietsers die onnodig op de openbare weg rondhangen.

Matthew Stevens, directeur fraudebestrijding bij verzekeraar Hastings Direct, zegt dat dit soort fraude “niet alleen een negatieve invloed heeft op verzekeringspremies, maar ook erg gevaarlijk is. Het is een duidelijk bewijs dat deze criminelen geen oog hebben voor de openbare veiligheid en zich niets aantrekken van onschuldige en nietsvermoedende weggebruikers, die vaak getraumatiseerd achterblijven na deze incidenten.”.

Mark Allen van verzekeraarsorganisatie ABI (Association of British Insurers), stelt: “Geënsceneerde aanrijdingen voor geld zijn een gevaarlijke bedreiging op onze wegen.Deze criminelen zijn vaak goed georganiseerd en voortdurend op zoek naar nieuwe doelwitten om uit te buiten”De industrie is vastbesloten om alles te doen wat in haar macht ligt om onschuldige automobilisten te beschermen tegen deze fraude door samen te werken om deze plaag van onze wegen te verdrijven.”