VS: aantal verkeersdoden in 2021 bereikt het hoogste niveau in 16 jaar


De National Highway Traffic Safety Administration heeft haar eerste raming van het aantal verkeersdoden voor 2021 vrijgegeven. NHTSA voorspelt dat vorig jaar naar schatting 42.915 mensen om het leven zullen komen bij verkeersongevallen met motorvoertuigen, een stijging van 10,5% ten opzichte van de 38.824 dodelijke slachtoffers in 2020. De prognose is het hoogste aantal dodelijke slachtoffers sinds 2005 en de grootste jaarlijkse procentuele stijging in de geschiedenis van het Fatality Analysis Reporting System.  

“We worden geconfronteerd met een crisis op de Amerikaanse wegen die we samen moeten aanpakken,” zei U.S. Transportation Secretary Pete Buttigieg. “Met onze nationale strategie voor verkeersveiligheid en de tweepartijdige infrastructuurwet van de president nemen we belangrijke stappen om deze verwoestende trend te keren en levens op onze wegen te redden.”

De tweeledige infrastructuurwet legt sterk de nadruk op het verbeteren van de veiligheid en omvat het nieuwe programma “Safe Streets and Roads for All”, waarvoor deze week de eerste ronde van aanvragen is geopend. Het programma, het eerste in zijn soort, investeert tot 6 miljard dollar over vijf jaar om lokale inspanningen te financieren om het aantal verkeersongevallen en verkeersdoden te verminderen. De Bipartisan Infrastructure Law die nu ten uitvoer wordt gelegd, bevordert ook het beleid en de normen inzake Complete Streets; vereist updates van het Manual on Uniform Traffic Control Devices, dat snelheden, rijstrookmarkeringen, verkeerslichten en nog veel meer definieert op de meeste wegen in het land; en verhoogt aanzienlijk de financiering voor het Highway Safety Improvement Program, dat staten helpt bij het invoeren van een gegevensgestuurde aanpak om wegen veiliger te maken.

De raming voor het volledige jaar van het aantal verkeersdoden in 2021 biedt ook een blik op de ramingen op staatsniveau tijdens de pandemie. Net als in 2020 wordt voor alle 10 NHTSA-regio’s een stijging van het aantal verkeersdoden verwacht. Vierenveertig staten, het District Columbia en Puerto Rico zullen naar verwachting een stijging van het aantal verkeersdoden hebben gekend in vergelijking met 2020.

Daarnaast vertoonden de verkeersdoden in de volgende categorieën een relatief grote stijging in 2021, vergeleken met 2020:

Dodelijke slachtoffers bij aanrijdingen met meerdere voertuigen +16%

Dodelijke slachtoffers binnen de bebouwde kom +16%

Dodelijke slachtoffers onder bestuurders van 65 jaar en ouder: +14%

Dodelijke slachtoffers onder voetgangers: stijging van 13%

Dodelijke slachtoffers bij aanrijdingen met minstens één grote vrachtwagen: stijging van 13

Dodelijke slachtoffers overdag: +11%

Dodelijke motorrijders 9% meer

Dodelijke fietsers 5% meer

Dodelijke slachtoffers bij aan snelheidsovertredingen gerelateerde ongevallen: stijging van 5%

Dodelijke slachtoffers bij door politie gerapporteerde ongevallen waarbij alcohol in het spel is: stijging van 5%