Veeru Mewa: “Leven in Nederland stuk minder hoog gewaardeerd dan in andere Europese landen”

In Nederland wordt het leven een stuk minder hoog gewaardeerd dan in andere Europese landen, stelt schadeadvocaat Veeru Mewa. Hij doelt op de schadevergoedingen die worden uitgekeerd na ongelukken. Die zijn elders veel hoger, vertelt hij in een uitzending van WNL. (https://youtu.be/ehHx5e4_BWM)

Volgens Mewa  waarderen we in Nederland de waarde van schade, pijn, verdriet en leven in het algemeen vele malen lager dan in andere landen. “Dat zit zo ongelofelijk diep in de vezels van onze rechtstaat. We zijn een calvinistisch landje”, zegt hij. “Als iemand komt te overlijden door een fout van een ander, krijg je een bedrag gevarieerd vanaf 12.500 euro tot maximaal 20.000 euro”, zegt advocaat Mewa. “Dat is wat volgens de Nederlandse wetgeving een mensenleven waard is. Als je naar andere landen kijkt zie je bedragen van 120.000 tot 180.000 euro. In Portugal krijg je als partner van iemand die komt te overlijden meer dan een ton.”

De schadeadvocaat wijst erop dat er bij hoge schadevergoedingen vaak onterecht gesproken wordt over ‘Amerikaanse toestanden’. “Als je naar Duitsland kijkt, zijn de smartengeldvergoedingen vele malen hoger. Voor vergelijkbare omstandigheden krijg je in Nederland lagere vergoedingen”, zegt Mewa. “In België krijg je zelfs hogere vergoedingen, maar ook in Engeland, Zwitserland en Oostenrijk zijn ze beduidend hoger.”