Producenten industrie minder negatief

In november waren industriële ondernemers minder negatief. Het producentenvertrouwen ging van -5,6 in oktober naar -3,8 in november, aldus het CBS. Ondernemers waren vooral minder negatief over hun orderportefeuille. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 0,3. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in april 2020 de laagste waarde (-28,7). Vanaf april 2020 hebben negatief gestemde ondernemers de overhand.

Producenten waren in november voor de zesde maand op rij minder negatief over de orderportefeuille. Ook waren ze minder somber over de verwachte bedrijvigheid. Over de voorraden gereed product waren de ondernemers iets minder positief.Het oordeel over de voorraad eindproduct is positief. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is kleiner dan het aantal dat de voorraden te klein vindt. 

De andere twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn negatief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal afnemen dan ondernemers die een toename van de productie voorzien. Het aantal ondernemers dat de orderpositie klein vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille groot acht, gelet op de tijd van het jaar.In de transportmiddelenindustrie en in de aardolie- en chemische industrie was het vertrouwen het meest positief. De producenten in de transportmiddelenindustrie waren voor de tweede maand op rij positief, na ruim anderhalf jaar negatief geweest te zijn. De ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie waren het meest negatief.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 6,8% lager dan in september 2019. Na drie maanden waarin de krimp steeds kleiner werd, was is er in september weer een grotere daling van de productie.Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) verbeterde in november voor de zevende maand op rij. De stemming over de huidige bedrijvigheid was positiever, maar de verwachting over de komende maanden minder positief. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp volgens Destatis in september met bijna 9% in vergelijking met een jaar eerder.

 Afzetprijzen industrie bijna 5 procent  

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober gemiddeld 4,7% lager dan in oktober 2019, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 5,25 goedkoper dan een jaar eerder.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In oktober 2020 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 35,4 euro, ruim 34% minder dan een jaar eerder. In september kostte een vat ruwe North Sea Brent 35,6 euro. Dat is 36,5% minder dan een jaar eerder. 

Producten van de aardolie-industrie waren in oktober 32,8% goedkoper dan in oktober 2019. In september lagen de prijzen 36,2% lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in oktober 10,8% lager dan een jaar eerder. In september was de prijsdaling ook 10,8%.In iets meer dan helft van alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in oktober 2020 hoger dan een jaar eerder.

Vergeleken met september zijn de afzetprijzen van de industrie in oktober met 0,4% gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 0,2 procent, de prijzen op de buitenlandse markt met 0,6%.