Onderzoek NCCI: Schadeclaims herstelletsel twee keer zo hoog als die voor andere letselvormen

 Volgens een rapport dat vorige week is uitgebracht vrijdag is vrijgegeven door de Amerikaanse National Council for Compensation Insurance, vallen schadeclaims voor werknemers met hersenletsel gemiddeld meer dan twee keer zo hoog uit als andere soorten letsel die tot arbeidsverzuim leiden. Volgens het rapport betrof tussen 2013 en 2018 15% van de totale claims voor blijvend letsel een traumatisch hersenletsel (Traumatic Brain Injury, TBI).

Een TBI wordt gedefinieerd als fysiek trauma aan het hoofd dat de normale functie van de hersenen verandert. Degenen die lijden aan TBI’s zullen hun sociale onafhankelijkheid misschien nooit volledig terugkrijgen vanwege bijwerkingen op de lange termijn, zoals slopende cognitieve stemmings- en gedragsproblemen, volgens het rapport van het Boca Raton, een in Florida gevestigde ratingbureau.

Het NCCI-onderzoek naar ‘mega’-claims van miljoenen dollars wees uit dat hersen- en hoofdletsel, zoals TBI’s, hiervan een aanzienlijk deel uitmaken, waarbij hersenletsel 17% van de megaclaims tussen de $ 3 miljoen en $ 5 miljoen vertegenwoordigt, en 30% van de megaclaims van meer dan $ 10 miljoen.

In 2018 waren TBI-claims met werkverzuim goed voor bijna 5% van de gerapporteerde medische betalingen voor alle landelijke claims met betrekking tot werkverlet, hoewel ze volgens het rapport slechts 2,5% van die claims vertegenwoordigen.