Een nieuwe enquête uitgevoerd door de Motor Ombudsman zocht naar het grootste operationele risico dat autoreparateurs in 2023 zou kunnen treffen – en het antwoord blijft terugkomen op stijgende kosten.
De regelgevende instantie ondervroeg onafhankelijke garages en franchisewerkplaatsen en ontdekte dat 90% van de bedrijven had aangegeven dat stijgende operationele kosten, belastingen en energierekeningen hun grootste uitdaging zouden zijn in 2023. De Motor Ombudsman merkt op dat deze kwestie weliswaar niet nieuw is, maar dat het aantal respondenten dat dit antwoord gaf, was toegenomen ten opzichte van de peiling van vorig jaar, waarin 64% van de respondenten zei dat het betalen van meer voor nutsvoorzieningen en hogere kosten hun algemene bedrijfswinstgevendheid in 2022 verminderde.
Naast de toegenomen bezorgdheid over operationele kosten bleek uit de enquête dat 63% van de bedrijven zei dat ze te maken zullen krijgen met automobilisten die essentiële reparaties aan hun voertuig uitstellen vanwege hun beperkte huishoudinkomen. In dezelfde geest zei 59% dat meer betalen voor vervangende auto-onderdelen als gevolg van tekorten en inflatie een andere moeilijke factor zou zijn.
Andere belangrijke bevindingen van het rapport zijn:
31% van de autoreparateurs zei dat klantenbinding dit jaar een uitdaging zou zijn.
29% van de garages en werkplaatsen verklaarde dat het genereren van nieuwe business moeilijk kan zijn in 2023
57% zei dat minder klanten zich in 2023 routineonderhoud aan voertuigen kunnen veroorloven, wat gevolgen zal hebben voor het aantal klanten en de inkomsten.
49% zei dat zij zullen proberen te voorkomen dat zij hogere bedrijfskosten doorberekenen in de prijzen die zij aan hun klanten berekenen als gevolg van het moeilijke economische klimaat
Gevraagd naar de moeilijkheid om in 2023 gekwalificeerd personeel aan te werven, zei 43% dat het toevoegen van ervaren technici aan hun team een uitdaging zou blijven – maar dit was een lichte verbetering ten opzichte van de 50% van de reparateurs die hadden aangegeven dat ze in 2022 moeite hadden om personeel aan te werven
32% van de werkplaatsen zei dat elektrische voertuigen (EV) in 2023 minder ruimte zouden bieden voor extra inkomsten en mogelijkheden op de aftermarket.
44% is echter nog steeds van plan om te investeren in de opleiding van personeel op het gebied van EV, terwijl nog eens 22% aangeeft oplaadpunten in hun bedrijf te willen invoeren of toevoegen.
“Na de feestdagen is het zaak om verder te gaan waar we in 2022 zijn gebleven, want de bevindingen van ons onderzoek laten zien dat garages en werkplaatsen dit jaar te maken krijgen met een groot aantal uitdagingen”, aldus Bill Fennell, hoofdombudsman en directeur van de Motor Ombudsman. “In de eerste plaats zullen ze het hoofd moeten bieden aan een stijging van de operationele kosten in een tijd waarin veel consumenten de druk op hun financiën voelen.
Fennell voegde eraan toe dat aangezien de economische uitdagingen weinig tekenen vertonen om op korte termijn af te nemen, het behoud van het concurrentievermogen, klantenbinding en het vinden van nieuwe inkomstenkanalen cruciaal zijn voor autoreparateurs om een positief resultaat te behalen.
De problemen die in het verslag van de Motor Ombudsman werden vastgesteld zijn niets nieuws. In een trading update over haar eerste halfjaarlijkse resultaten voor 2022, merkte Sabre Insurance Group Plc op dat de stijging van de schade-inflatie alle factoren van de schadekosten beïnvloedde – inclusief onderdelen, arbeid, krediethuur, verf, autowaarden en beschikbaarheid, en zorgverlening.