Johan Peeters start een eigen maritiem expertisekantoor


Na ruim 17 jaar als expert/taxateur bij een van de grootste Belgische maritieme expertisekantoren gewerkt te hebben, heeft Johan Peeters besloten zijn eigen expertisekantoor op te starten onder de naam PJB bv en is gevestigd in Turnhout, op enkele meters van de Nederlandse grens en slechts op ‘een boogscheut’ van Antwerpen, Dordrecht en Rotterdam.

Door de centrale ligging, is het “hinterland “ ook snel bereikbaar. Het Ruhrgebied op minder dan 1,5 uur rijden, de regio rond het Albertkanaal en de Ardennen zijn eveneens makkelijk bereikbaar met vermijding van de problematische fileknooppunten Antwerpen en Brussel.

Over zijn keuze voor een eigen kantoor zegt hij: “ et is een feit dat de markt gedomineerd wordt door grotere kantoren. Kantoren kunnen veelal alleen maar groeien door het overnemen van sectorgenoten. Hierdoor ontstaat er, vooral in België een tekort aan beschikbare kantoren in de niche scheepvaartmarkt. Ik heb al enkele jaren gedroomd om een eigen kantoor op te zetten. Na lang bestuderen van de markt, kwam ik tot de conclusie, dat ik niet alleen mijn hart moet volgen, maar ook de noden in de markt kan opvullen.. Een eigen kantoor geeft me ook de mogelijkheid om met mijn eigen filosofie en een frisse wind, de markt te benaderen, opdrachten uit te voeren en tegelijk opleiden van uniek nieuw talent. Met PJB bv, willen we onze jarenlange ervaring, overbrengen op enthousiaste jongere medewerkers in een slagvaardige dynamische omgeving.”

Hij vervolgt: “Een klein kantoor heeft uiteraard ook haar beperkingen. Door de vele positieve reacties met de opstart van mijn eigen kantoor, verwacht ik dat we op vrij korte termijn kunnen uitbreiden. Goede experts zijn echter moeilijk te vinden, doch om de continuïteit van ons bedrijf te garanderen, willen wij kandidaat medewerkers “ an offer you can’t refuse” aanbieden. De juiste personen kunnen in onze vennootschap groeien tot partner. Het is niet onze intentie om te groeien naar een logge organisatie, maar  ambiëren een soepel en slagvaardige bedrijfsmentaliteit. Wij zijn van mening, dat een partnerstructuur bijdraagt aan betere service en inzet van de medewerkers en continuïteit van het bedrijf.”

In 2005 kwam Peeters in dienst van het toenmalige Techmar International NV, wat nadien opging in de BMT groep. Peeters was voor de binnenvaart en taxaties jarenlang het gezicht van BMT. Peeters kreeg dankzij zijn ervaring een grote verscheidenheid van opdrachten toebedeeld als maritiem schade-expert en later ook als taxateur.De zaken varieerden van casco schades, technische schades, machinebreuk, P&I opdrachten, maar ook belangrijke complexe zaken aan heavy lift, infrastructuur zoals bruggen, gebouwen en wegen, in zowel binnen- als buitenland.

Verder wist Peeters zich te bekwamen als taxateur, gevraagd door banken, verzekeraars, scheepseigenaren, etc. Later werd zijn kennis in de niche markt van taxaties in de binnenvaart opgemerkt door notarissen, advocatenkantoren en de rechtbank. Peeters mocht in verschillende dossiers optreden als adviseur/deskundige bij verdeling van een handelsfonds van scheepvaartondernemers, alsook als gerechtsdeskundige rechtstreeks aangesteld door de rechtbank. In 2021 werd Peeters door het Verenigd Register van Taxateurs VRT erkend als register taxateur met specialiteit binnenvaart en landmaterieel. Hiermee is Peeters de eerste Belgische registertaxateur voor de binnenvaart.Ook bij belangrijke bedrijfsovernames werd door Peeters geadviseerd. Verkeerde signalen op de werkvloer, kunnen volgens Peeters leiden tot ongewenste situaties tussen de werknemers en het management. Bij het lekken van informatie naar de buitenwereld, kunnen ongewenste reacties van concurrenten worden verwacht