IMB uit bezorgdheid over heropleving van zeepiraterij en gewapende overvallen in de Golf van Guinee


Het International Maritime Bureau (IMB) van de ICC heeft in zijn tussentijdse rapport voor 2023 zijn bezorgdheid geuit over de opleving van gerapporteerde incidenten in de wateren van de Golf van Guinea en de toename van incidenten in de Straat van Singapore. Er werden in de eerste helft van dit jaar 65 incidenten van piraterij en gewapende overvallen op schepen geregistreerd,  een stijging ten opzichte van 58 incidenten voor dezelfde periode in 2022.

Van de 65 gerapporteerde incidenten werden 57 schepen geënterd, bij vier schepen werd een poging gedaan tot overval, twee schepen werden gekaapt en twee schepen werden beschoten. In 90% van de gevallen slaagden de daders erin aan boord te gaan. Het geweld tegen de bemanning duurt voort: 36 bemanningsleden werden gegijzeld, 14 ontvoerd, drie bedreigd, twee gewond en één aangevallen. De criminelen vielen in totaal 24 bulkcarriers aan, 16 tankers, 12 containerschepen en 13 overige schepen. Van de aangevallen schepen lagen er 35 voor anker, vijf afgemeerd in een haven waren 25 aan het varen op zee.

Directeur Michael Howlett van het IMB verklaart: “De heropleving van het aantal gerapporteerde incidenten, waaronder gijzelingen en ontvoeringen van bemanningsleden in de wateren van de Golf van Guinee, is zorgwekkend. Het IMB roept op tot een blijvende, robuuste regionale en internationale aanwezigheid van marinepersoneel als afschrikmiddel om deze misdaden aan te pakken.”

Toenemende zorgen voor bemanning in de Golf van Guinee

De Golf van Guinee kende een zorgwekkende toename van het aantal maritieme incidenten tussen het eerste en tweede kwartaal van 2023, met vijf incidenten in het eerste kwartaal en negen in het tweede kwartaal. Hiervan werden er 12 geclassificeerd als gewapende overvallen en twee als piraterij, voornamelijk gericht tegen voor anker liggende schepen in de regio.

Veertien bemanningsleden werden ontvoerd, waarvan acht van schepen die binnen de territoriale wateren voor anker lagen. Daarnaast werden bij twee afzonderlijke kapingen 31 bemanningsleden gegijzeld, communicatie- en navigatieapparatuur vernield en ladingen voor een gestolen. Bij een van deze incidenten werden ook zes bemanningsleden ontvoerd.

“We doen opnieuw een beroep op de regionale autoriteiten van de Golf van Guinee en de internationale gemeenschap om hun aandacht opnieuw op de regio te richten, om duurzame langetermijnoplossingen te vinden die deze misdaden effectief aanpakken en de zeevarende en visserijgemeenschappen beschermen”, aldus Howlett.

Toenemende risico’s in Straat Singapore, minder incidenten in het Indonesische archipelgebied

Hoewel ze worden beschouwd als opportunistische misdrijven op laag niveau, blijven grote schepen die door de Straat van Singapore varen een doelwit en worden ze geënterd, met een aanzienlijke stijging van 25% in het aantal gerapporteerde incidenten vergeleken met dezelfde periode vorig jaar in deze overvolle wateren. Het IMB is bezorgd en heeft de kuststaten verzocht de nodige middelen vrij te maken om deze misdrijven aan te pakken, aangezien bemanningsleden nog steeds gevaar lopen en er bij ten minste acht incidenten wapens zijn gerapporteerd.

In het Indonesische archipelgebied is het aantal gerapporteerde incidenten blijven dalen ten opzichte van de jaren voor 2020, met zeven gerapporteerde incidenten, voornamelijk met voor anker liggende of afgemeerde schepen. Bemanningsleden blijven gevaar lopen, met gemelde gevallen van bedreigingen en messen.

In Zuid- en Midden-Amerikaanse havens, goed voor 14% van de wereldwijde incidenten, werden 13 incidenten gemeld, waaronder pogingen tot enteren, gijzelingssituaties en aanvallen op en bedreigingen van bemanningsleden in Callao Anchorage in Peru, Colombia, Macapa Anchorage in Brazilië en Panama.