Georganiseerde misdaad in Duitsland veroorzaakt aanzienlijke economische schade

Volgens een overheidsrapport steeg het aantal onderzoeken naar georganiseerde misdaad in 2021 van 594 naar 696, met onder meer drugshandel, geweld, economische en cybercriminaliteit. De economische schade veroorzaakt door georganiseerde misdaadgroepen bedroeg volgens de politie in 2021 $ 2,2 miljard. Ter vergelijking: het jaar daarvoor was dat ongeveer 837 miljoen dollar (837 miljoen euro).

Het aantal onderzoeksprocedures tegen criminele bendes is enorm toegenomen, aldus de Duitse minister van Binnenlandse Zaken. “We hebben een recordaantal onderzoeken”, zei Nancy Faeser woensdag tegen een nieuwsconferentie in Berlijn, terwijl ze een jaarverslag over de georganiseerde misdaad in Duitsland presenteerde.

 Volgens het rapport van het Bundeskriminalamt (BKA) steeg het aantal onderzoeken naar georganiseerde misdaad in 2021 van 594 naar 696, waaronder drugshandel, geweld, economische en cybercriminaliteit.Er werden minstens 7.503 verdachten gearresteerd, tegenover 6.529 in 2020, aldus het rapport. Zo’n 7,5% van de verdachten was gewapend.

Een van de redenen voor het toegenomen aantal onderzoeken was de informatie die de politie kreeg over de criminelen, na het hacken van het geheime communicatienetwerk van EncroChat. De politie in Nederland en Frankrijk achterhaalde in 2020 meer dan 20 miljoen geheime berichten, waardoor ook in Duitsland talrijke drugsdealers werden gearresteerd.

Volgens het BKA toont het feit dat het aantal fraudedelicten vorig jaar sterk is toegenomen, aan hoe snel sommige criminele bendes reageren op nieuwe mogelijkheden om misdrijven te plegen. De gevallen van georganiseerde misdaad, die verband hielden met de pandemie van het coronavirus, verdrievoudigden in 2021 ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze stijging was grotendeels te wijten aan de onrechtmatige aanvraag voor het gebruik van coronavirus-noodhulp van de federale overheid.