Franse rellen hebben bedrijven 1,1 miljard dollar schade berokkend; reizigers annuleren zelfs hun vakantieplannen


De Franse werkgeverslobby Medef schat de kosten van het geweld sinds het neerschieten door de politie van Nahel, een 17-jarige van Noord-Afrikaanse afkomst, afgelopen dinsdag op meer dan 1 miljard euro, waarbij 200 bedrijven zijn geplunderd en 300 bankfilialen en 250 tabakswinkels zijn vernield. De schatting heeft betrekking op bedrijven en omvat niet de schade aan scholen, gemeentehuizen of gemeenschapscentra.Het aantal verbrande voertuigen of beschadigde gebouwen is sinds de piek op donderdag elke nacht gedaald, zo blijkt uit overheidsgegevens. In totaal zijn er bijna 3500 mensen gearresteerd sinds het begin van de onrust een week geleden.

Het geweld heeft langlopende spanningen over racisme en ongelijkheid in het land onderstreept, vooral in etnisch gemengde buurten rond steden en dorpen. De oppositie aan beide uiteinden van het politieke spectrum heeft de crisis aangegrepen als bewijs dat de regering er niet in slaagt om de openbare veiligheid te garanderen en de economische ongelijkheid te verkleinen.

“De video’s van de rellen die over de hele wereld circuleerden, hebben het imago van Frankrijk geschaad”, vertelde Medef-hoofd Geoffroy Roux de Bézieux aan de krant Le Parisien. “Het is altijd moeilijk te zeggen of de impact lang zal aanhouden, maar het aantal reserveringen zal deze zomer zeker dalen, hoewel het seizoen veelbelovend leek. Er zijn er al veel geannuleerd.”

Minister van Financiën Bruno Le Maire had een ontmoeting met winkeleigenaren in de stad Arpajon ten zuiden van Parijs om de gevolgen van de crisis te bespreken. In een gesprek met verslaggevers zei hij dat de Franse verzekeraars hebben ingestemd met een verlenging van de termijn waarbinnen winkeleigenaren schadeclaims als gevolg van de rellen kunnen indienen van vijf naar dertig dagen.

Verzekeraars zullen ook overwegen om het eigen risico te verlagen voor die onafhankelijke bedrijven die het zwaarst getroffen zijn door het geweld en hebben beloofd om zo snel mogelijk compensatie te betalen, zei Le Maire. De regering kan bovendien sociale en fiscale heffingen schrappen voor winkeleigenaars die het zwaarst getroffen zijn. “Als je winkel tot de grond toe is afgebrand en je levenswerk tot as is gereduceerd, moet de staat aan je zijde staan. We zullen alles doen wat nodig is zodat de economische activiteit in ons land zo snel mogelijk weer rustig op gang kan komen.” Arbeidsonrust en straatdemonstraties komen regelmatig voor in Frankrijk, maar hebben de afgelopen jaren een intensere en meer confronterende toon aangenomen, wat de verdeeldheid binnen de Franse samenleving weerspiegelt. Vóór de pensioenprotesten en de pandemie veroorzaakte de zogenaamde Gele Vestenbeweging wijdverspreide materiële schade