Experts koppelen geestelijke gezondheid en stress aan werkgerelateerde problemen

Volgens gezondheids- en veiligheidsprofessionals zijn psychologische problemen op de werkplek de nieuwe slippery floor die kan leiden tot een toename van het aantal problemen , van burn-out tot de onlangs bedachte trend van ‘quiet quitting’,  het fenomeen dat medewerkers alleen datgene doen wat er van ze gevraagd wordt en niets meer.

In afzonderlijke sessies op maandag bij Safety 2023, de jaarlijkse conferentie van de American Society of Safety Professionals, bespraken experts waar werkplekken mee te maken hebben in de post-pandemische wereld, waar geestelijke gezondheidsproblemen worden gedestigmatiseerd en het verband tussen verwondingen op het werk en psychosociale problemen worden gelegd naar de voorgrond.

In een sessie over terugtrekking uit het personeelsbestand wees Randy Milliron, veiligheidsmanager voor de stad Gillette, Wyoming, op de correlatie tussen zogenaamd quiet quitting, wat hij definieerde als de praktijk van het omgaan met stressvolle of ongunstige werkomgevingen door het absolute minimum te doen  en de risico’s van lakse veiligheidspraktijken en de verwondingen die daarop kunnen volgen.

“Dus, hoe beïnvloedt (quiet quitting ) de veiligheid?” zei hij  over werknemers van wie hij beschreef dat ze niet verder gingen dan het absolute minimum dat nodig is om hun baan te behouden. “Zouden ze echt een stap verder gaan om maandelijkse veiligheidsinspecties te doen? Doen ze dagelijkse pre- en post-voertuiginspecties voor de gevaren? Melden ze gevaren? Komen ze met ideeën om de veiligheid te verbeteren?”

Onder verwijzing naar een recente Gallup-enquête waaruit bleek dat 68% van de werknemers ‘niet betrokken’ was bij hun werk, zei Milliron dat bedrijven meer aandacht zouden moeten besteden aan wat werknemers wel en niet leuk vinden aan hun baan en bereid moeten zijn om op basis van de informatie te handelen. “Als je om hun inbreng gaat vragen, kun je maar beter luisteren”, zei hij. “Als ze denken dat je niet luistert, stoppen ze met het aanbieden van oplossingen. Als ze zich niet gewaardeerd voelen, als ze zich niet gewaardeerd of gehoord voelen … dan vergroot dat alleen maar hun terugtrekking. We moeten niet vergeten dat de geestelijke gezondheid van onze werknemers belangrijk is.”.

In een aparte sessie over psychosociale problemen op de werkvloer zei Shelly Meadows,  mede-oprichter en partner van Navigation Consulting & Training, een bedrijf dat werkplekken helpt psychologische risicofactoren te beheersen, dat een slechte geestelijke gezondheid correleert met ongevallen op de werkplek. “Gevaarlijke omgevingen worden gevaarlijker en veiligheid wordt vaak over het hoofd gezien. Veel hiervan wordt eigenlijk gedreven vanuit een (human resources) standpunt, maar om eerlijk te zijn, heb ik de neiging om te denken dat het gaat om gezondheid en veiligheid. Als je regelrechte stress hebt, heb je een toename van arbeidsongevallen.”

Co-presentator Martin Franchi, in Toronto gevestigde partner bij Navigation Consulting & Training, zei dat zelfs ergonomie en stress met elkaar verbonden zijn. “”Als de helft van uw personeelsbestand erg gestrest is, zijn ze zo. Je spieren zijn allemaal gespannen en je gaat musculoskeletale aandoeningen ontwikkelen.”De oplossing, volgens experts, is praten met werknemers om te informeren naar mentale problemen en waarom ze zich misschien niet verbonden voelen.

“Behandel dit als een onderzoek naar een ongeval,” zei Milliron. “Je moet lastige vragen stellen. Psychosociale gevaren moeten op dezelfde manier worden beoordeeld als fysieke gevaren”, vulde  Franchi aan. “Het is exact dezelfde benadering… maar het is abstract. Het zal waarschijnlijk een van de moeilijke gesprekken zijn die u op de werkvloer zult voeren.