Europese Commissie beboet Duitse autofabrikanten voor € 875 miljoen vanwege overtreding kartelwetgeving

Duitse autofabrikanten Daimler, BMW en Volkswagen, waaronder Audi en Porsche, hebben samengespannen om de ontwikkeling van ‘groene technologie’ te beperken en vertragen en hebben daarmee in strijd gehandeld met de Europese kartelwetgeving, zo heeft de anti kartelwaakhond van de Europese Commissie (EC) geoordeeld. Vier van de bedrijven hebben een boete van € 875 miljoen gekregen in een schikkingsovereenkomst met de EC, waarbij Daimler immuniteit verleend heeft gekregen omdat het als ‘klokkenluider’ heeft gefungeerd.

 De bedrijven werkten tussen 2009 en 2014 vijf jaar samen om technologie te ontwikkelen voor het schoonmaken van stikstofoxide in dieselvoertuigen, maar de EC zei dat de autofabrikanten met elkaar afspraken hebben gemaakt waardoor werd voorkomen dat de technologie voor reiniging verder kon worden gebracht dan de wettelijke vereisten. Ze wisselden ook commercieel gevoelige informatie uit, aldus de EC.

De EC zei dat het de eerste keer is dat “samenspanning  over technische ontwikkelingen  is voorgekomen in een kartel”, in plaats van prijsafspraken of marktverdeling, en voegde eraan toe dat zij met haar actie wil aantonen hoe het met een op zich legitieme technische samenwerking toch mis kan gaan”.

Margrethe Vestager, executive vice-president van de EC, zei: “De vijf autofabrikanten – Daimler, BMW, Volkswagen, Audi en Porsche – beschikten over de technologie om schadelijke emissies te verminderen tot meer dan wettelijk vereist is volgens de EU-emissienormen. Maar ze lieten na om te concurreren door het volledige potentieel van deze technologie te gebruiken om beter schoon te maken dan wettelijk vereist is.”

Volkswagen Group nam het grootste deel van de klap op zich met een boete van € 502 miljoen (na een clementiekorting van 45%), terwijl BMW een boete van € 373 miljoen kreeg. De EC zag af van een geschatte boete tegen Daimler van € 727 miljoen nadat het immuniteit had gekregen. De EC zei dat haar optreden van vitaal belang is, aangezien Europa innovatie en technologie als onderdeel van de Green Deal zoekt.

Hoewel de bedrijven instemden met de schikking, zei VW dat klanten geen schade hebben geleden en dat gesprekken tussen de bedrijven over stikstofoxide-reinigingstechnologie niet zijn uitgevoerd. Het overweegt een hoger beroep aan te tekenen. BMW zei ook dat gesprekken met andere autofabrikanten geen invloed hadden op de productbeslissingen.