De Europese Unie moet meer investeren in de preventie van bosbranden nu het bosbrandseizoen steeds langer en geografischer wordt, drong EU-commissaris Janez Lenarčič er deze week op aan. “Volgens de studie van de Wereldbank die samen met de Europese Commissie is uitgevoerd, bespaart 1 euro die wordt geïnvesteerd in de preventie van bosbranden 10 euro aan schade. Hij voegde eraan toe dat de schade door bosbranden in 2022 wordt geraamd op “ten minste 2 miljard euro”.
Vorig jaar was het op één na ergste jaar wat betreft afgebrande gebieden sinds het begin van de registraties in 2006: ten minste 800.000 hectare in het hele blok is verbrand.De branden werden aangewakkerd door langere, meer herhaalde hittegolven en een ernstige droogte die het grootste deel van het continent trof – verschijnselen die worden toegeschreven aan de klimaatverandering.
Tijdens de jaarlijkse workshop “lessen uit het verleden”, die dit jaar in Lissabon werd gehouden en waar ministers van de 27 lidstaten bijeenkwamen om het voorbije brandseizoen te bespreken en na te gaan hoe de veerkracht kan worden vergroot, zei Lenarčič dat “zelfs de best uitgeruste en best voorbereide lidstaten in 2022 om hulp vroegen”.
EU-lidstaten besteden slechts 0,5% van hun geld aan brandbeveiliging
De EU-lidstaten kunnen om bijstand vragen via het Coördinatiecentrum voor noodhulp (ERCC). Dit is een onderdeel van het EU-mechanisme voor civiele bescherming en kan door de nationale autoriteiten worden geactiveerd wanneer hun eigen noodhulpmiddelen door een ramp worden overbelast.
In 2022 had het ERCC een reservecapaciteit, bekend als rescEU, van 12 blusvliegtuigen en één helikopter. Deze worden eigenlijk geleend door de lidstaten, maar de Commissie dekt de exploitatiekosten ervan wanneer zij via het ERCC worden ingezet.Honderden brandweerlieden zijn intussen tijdens de zomermaanden in heel Griekenland op voorhand gestationeerd, een proefmaatregel die tijdens de vorige “lessons learned” na apocalyptische branden in het land in 2021 werd goedgekeurd.
“Afgelopen zomer was deze Europese reserve uitgeput, op een bepaald moment en meer dan eens hadden we op Europees niveau geen reservecapaciteit meer om landen die getroffen waren te helpen”, zei Lenarčič dinsdag.Hij voegde eraan toe dat dit gedeeltelijk te wijten is aan het feit dat de bosbranden nu vroeger beginnen en later eindigen en dat steeds meer landen door bosbranden worden getroffen, zelfs landen die, in tegenstelling tot de mediterrane landen, traditioneel niet werden getroffen.
De Commissie heeft al nieuwe maatregelen aangekondigd, waaronder een verdubbeling van de reddingscapaciteit vanaf 2023. Zij heeft ook een actieplan voor de preventie van bosbranden voorgesteld dat gericht is op meer financiering voor acties ter preventie van bosbranden.