EC: Bosbranden vernietigden recordgebied aan natuur in Europa

Natuurbranden hebben in 2019 een recordomvang aan natuurgebied vernietigd en gemaakt tot het wereldwijd slechtste jaar voor bosbranden in de historie, zo blijkt uit het jaarverslag van  de Joint Research Centre voor Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika van de Europese Commissie.Meer dan 400.000 hectare aan natuurgebied in Europa is vorig jaar verwoest door bosbranden, waarbij een recordaantal natuurbeschermingsgebieden is aangetast, aldus het rapport.

Voordat het traditionele ‘brandseizoen’ in maart zelfs in Europa begon, hadden bosbranden in 2019 meer natuurgebieden binnen de Europese Unie verbrand dan het jaarlijkse gemiddelde van de afgelopen 12 jaar. Spanje, Portugal en Polen registreerden het hoogste aantal branden in de EU, maar Roemenië registreerde de grootste schade aan beschermde gebieden.

Het rapport zegt dat klimaatverandering zowel de duur als de intensiteit van branden in Europa heeft beïnvloed. Maar het voegt eraan toe dat voorbereidingen voor bosbranden in 2019 het aantal ongelukken en het verlies aan mensenlevens hebben verminderd, met slechts drie doden. Mariya Gabriel, EU-commissaris verantwoordelijk voor het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, zei: “Veranderend weer in combinatie  met klimaatverandering vergroot het risico op bosbranden over de hele wereld. Kennis en wetenschappelijk bewijs staan ​​centraal bij het nemen van de meest effectieve maatregelen om deze branden te voorkomen, onze bossen te beschermen, de biodiversiteit te behouden en levens te beschermen.’