Duitse zomerstormen Lambert en Kay veroorzaken schade van 740 miljoen euro


De twee zomerstormen ;’Lambert’ en ‘Kay’, die van 19 tot 23 juni grote delen van Duitsland hebben geteisterd, hebben zware schade veroorzaakt, voornamelijk door hagel en zware regen en onweer. Een eerste schaderaming is nu beschikbaar.

Een week na de twee zomerstormen hebben verzekeraars een schadebalans opgemaakt. “De twee stormen veroorzaakten een verzekerde schade van ongeveer 740 miljoen euro aan huizen, inboedels, commerciële en industriële bedrijven en motorvoertuigen”, zegt GDV Chief Executive Jörg Asmussen. Hiervan betalen propertyverzekeraars ongeveer 250 miljoen euro voor storm- en hagelschade en ongeveer 140 miljoen euro voor andere natuurrampen zoals zware regenval en overstromingen. Motorrijtuigenverzekeraars zijn ‘goed’ voor ongeveer 350 miljoen euro aan schade.

“We hebben elke twee tot drie jaar te maken met weergerelateerde calamiteiten  van deze omvang,” aldus Asmussen. Naast een goede verzekeringsdekking wordt preventie daarom steeds belangrijker om toekomstige schade tot een minimum te beperken. “We verwachten bindende maatregelen van de federale en deelstaatregeringen om ons aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering,” zegt Asmussen. Het gaat bijvoorbeeld om klimaataangepaste planning, bouw en renovatie, een bouwverbod in overstromingsgebieden en een vermindering van de bodemafdekking. “Federale wetgevingsprojecten kunnen hier een belangrijke koers uitzetten, zoals de huidige hervorming van het bouwrecht en de besproken amendementen op de modelbouwcode,” aldus Asmussen